Hon blir ny ordförande i klimatanpassningsrådet

Karriär Åsa-Britt Karlsson, en erfaren klimatexpert som är verksam vid tankesmedjan Fores, har utsetts till ny ordförande för Klimatanpassningsrådet. Karlsson har en gedigen bakgrund som generaldirektör och statssekreterare vid miljödepartementet.

Hon blir ny ordförande i klimatanpassningsrådet
Åsa-Britt Karlsson har tidigare varit generaldirektör för Statens geotekniska institut. Foto: Pressbild/Adobe stock.

Nu står det klart att regeringen utsett Åsa-britt Karlsson till ny ordförande för Nationella expertrådet för klimatanpassning. Ett uppdrag som sträcker sig fram till december 2026.

Åsa-Britt Karlsson är en erfaren ledare inom klimatfrågor och har en lång bakgrund inom miljösektorn. Hon har tidigare varit generaldirektör för Statens geotekniska institut fram till år 2021 och har också arbetat som statssekreterare på miljödepartementet under hela Andreas Carlgrens (C) tid som miljöminister. Karlsson har även varit verksam vid tankesmedjan Fores som en av deras främsta experter på klimatfrågor.

– Sverige är ett av de länder i världen som ligger längst fram i klimatomställningen, och det ska vi fortsätta göra. Vi behöver arbeta långsiktigt och strategiskt med att anpassa vårt samhälle till klimatförändringarna och det ställer höga krav på expertrådet och dess nya ordförande, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari i en kommentar.

Expertrådet för klimatanpassning har en viktig roll i att utvärdera arbetet med klimatanpassning i Sverige och ge förslag på fortsatt arbete. Rådets arbete är nödvändigt för att minska samhällets sårbarhet för exempelvis översvämningar, torka och andra väderrelaterade händelser.

Fakta

Övriga ledamöter i klimatanpassningsrådet:

  • Karin Ljung Björklund.
  • Iréne Bohman.
  • Tommy Danielsson.
  • Mette Lindahl Olsson.
  • Patrik Myrelid.
  • Sofie Storbjörk.
  • Gustav Strandberg.
  • Gregor Vulturius.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.