Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Försenat Greenwashpris delas ut

utmärkelser Ett skogsbolag, en intresseorganisation och en bransch. Det är de nominerade till årets minst eftertraktade pris i Miljösverige – Greenwashpriset som nu ska delas ut, kraftigt försenat på grund av Covid-19.

Försenat Greenwashpris delas ut
Foto: Jordens Vänner/ Adobe Stock

Årets Greenwashpris delas ut på bokmässan i Göteborg på söndag och omröstningen är fortfarande öppen. I vanliga fall brukar priset delas ut i under Almedalsveckan, men den ställdes in i år på grund av coronapandemin. Priset delas ut av Jordens Vänner, och vem som helst kan skicka in förslag till organisationen.

– Vi involverar allmänheten som skickar in nomineringar under året. Sedan väljer vår styrelse ut tre stycken (tidigare fem) som allmänheten sedan får rösta på ända fram till prisutdelningen, säger Charlotte Lundqvist, Jordens Vänner.

Greenwashpriset går till en verksamhet som enligt arrangören framställer sig som miljövänligare än vad den är. I år har Jordens Vänner, som Miljö & Utveckling tidigare rapporterat, vaskat fram tre finalkandidater:

1. Sveaskog ”för att de framställer sin verksamhet som hållbart skogsbruk när den bidrar till stora skador på mark och den biologiska mångfalden”

2. Branschorganisationen Svemin – ”för sina hållbarhetsbudskap i kampanjen #mineralbidraget – trots att de är en av Sveriges miljöfarligaste verksamheter”

3. Klimatkompensationsbranschen – ”avlatsbrev för företag som inte vill jobba aktivt för att minska sina utsläpp”

Vem som får den tveksamma äran att motta Greenwashpriset avslöjas på söndag.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.