EU:s klimatutsläpp minskade med 3,7 procent år 2019

Klimat Klimatutsläppen från EU minskar stadigt, och så även år 2019. Då var minskningen 3,7 procent. Men ska de skärpta målen för 2030 nås måste tempot öka, enligt Naturvårdsverkets expert.

EU:s klimatutsläpp minskade med 3,7 procent år 2019
Mindre kolkraft och utsläpp. Foto: Adobe Stock

Under året 2019 minskade de sammanlagda utsläppen från de 27 länderna inom EU med 3,7 procent, rapporterar EU-kommissionen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Därmed har utsläppen inom EU minskat med sammanlagt 24 procent, jämfört med basåret 1990. Delmålet för år 2020, som är en minskning på 20 procent från år 1990, har redan nåtts.

En huvudorsak är utfasningen av kolet inom elsektorn. Det gjorde att utsläppen inom elsektorn minskade med hela 15 procent. Den ingår i systemet för handel med utsläppsrätter, där den sammanlagda minskningen var 9,1 procent.

Mindre utan utsläppshandel

Inom de icke handlande sektorerna var minskningen mycket mindre och sammantaget blev det inte mycket till minskning alls för dem. Flyget ökade till och med sina utsläpp.

Det som gjorts räcker ändå för att målet på en minskning på 40 procent till år 2030 kan nås, enligt Daniel Engström-Stenson, klimatexpert hos Naturvårdsverket.

– Man har sett från beräkningar, att med de styrmedel som finns inom EU, kommer man att nå det. Man hamnar kanske på 47 procent, säger Daniel Engström-Stenson.

Räcker inte för 55 procent

Men nu finns ett förslag från kommissionen om en minskning med 55 procent. Och då räcker inte det som ska göras enligt prognoserna.

– För att det ska uppnås behöver vi ytterligare styrning och klimatpolitik, säger Daniel Engström-Stenson.

Även om det är bra att utsläppen minskar till följd av de styrmedel som används, så är det alltså för tidigt att fira. Men det finns fler sektorer som kanske kan leverera minskning framöver.

– Efter 2030 kommer förmodligen de stora utsläppsminskningarna inom industrin, säger Daniel Engström-Stenson.

Rullar snabbare

I trafiken kommer det också att hända mycket.

– Inom transportsektorn kommer ju elektrifieringen och det kommer att ge resultat snart. Sedan när bollen satts i rullning, med det vi nu kan se inom olika sektorer, kan det gå snabbt, med snabba minskningar, säger Daniel Engström-Stenson.

Utsläpp från varor inhandlade från länder utanför unionen räknas inte med. Hur det kan tänkas påverka utsläppen kan Daniel Engström-Stenson inte säga, eftersom det inte finns något bra sifferunderlag för det.

 

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.