nr-logo

Hållbarhet i praktiken

solceller på villatak
Rätten att producera och lagra egen el har klubbats i EU-parlamentet. FOTO: Shutterstock

Energiförslag vann stort i parlamentet

Tre lagförslag inom energiområdet har röstats igenom i Europaparlamentet. Det handlar om energieffektivitet, förnybara energikällor som biodrivmedel, och styrning av energiunionen.

  • Annons 1

Med bred marginal röstade EU-parlamentet igenom tre förslag inom energiområdet. Det handlar om bindande mål för förnybara energikällor, som biodrivmedel, mål för energieffektivitet och hur energiunionen ska styras. En överväldigande majoritet i parlamentet röstade för den nya regleringen, som nu ska tas upp av ländernas regeringar i rådet.

Beslut om biodrivmedel

Bland annat fattades beslut om det som kallas andra generationens biodrivmedel. Senast 2030 ska minst 14 procent av bränslet för transporter komma från sådana förnybara källor. EU-länderna ska också se till att genomföra effektiviseringsåtgärder för att få bort energifattigdom. Ett exempel på energifattigdom är när hyresgäster med kallhyra tvingas frysa för att de inte har råd att betala sina energiräkningar, samtidigt som hyresvärden saknar incitament för att effektivisera byggnadens energianvändning. Det är ovanligt i Sverige, där värmen vanligen ingår i hyran.

Förslag om egen energiproduktion

En annan del i överenskommelsen är att EU:s medborgare ska få ha egen energiproduktion, sälja överskottet och även lagra energi. För svensk del är detta inget nytt.

José Blanco López, som ansvarar för förslaget om förnybara energikällor, säger så här i ett pressmeddelande:

– Vi har minskat incitamenten för investeringar i ny produktion av biobränslen baserade på livsmedelsgrödor och främjat mer avancerade biobränslen. Vi har också lyckats stärka rätten till egen användning och fört in parlamentets önskemål att stoppa kostnader och avgifter för egenförbrukning av energi fram tills 2026.

Läs mer om förslagen här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.