Trots att det har varit sommar har det hänt en hel del inom klimat – miljöområdet på EU-nivå.
EU-svepet: Nya regler om hållbarhetsrapportering för företag
EU Europaparlamentets miljöutskott vill se tuffare krav mot avskogning, en överenskommelse om krav på hållbarhetsrapportering har nåtts och parlamentet vill se högre klimatkrav för flyget. Det kan du läsa om i veckans EU-svep, som sammanfattar sommarens viktigaste EU-nyheter.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Nödplan för att minska gasberoendet har trätt i kraft
Mest aktuellt just nu är kanske den nödplan för att minska EU:s gasberoende från Ryssland som EU:s politiker arbetat fram. Bakgrunden är att säkra upp vinterns behov av gas, inte minst för uppvärmning av bostäder, inför ett eventuellt ryskt exportstopp.
På tisdagen trädde planen i kraft, rapporterar Ekot. Nu har EU:s medlemsländer fram till i mars nästa år på sig att reducera sin gasanvändning med 15 procent, jämfört med den genomsnittliga användningen de fem föregående åren.
Hur länderna ska minska på sin gasförbrukning är upp till dem själva att besluta.
Tredje varmaste julimånaden globalt
Varje år sedan 1979 mäter EU:s klimattjänst Copernicus den globala temperaturen. Årets mätningar visar att juli månad var en av de tre varmaste som uppmätts sedan mätningarna startade. I Europa var det den sjätte varmaste julimånaden.
– Vi kan förvänta oss fler frekventa och längre perioder med extremt höga temperaturer, när den globala temperaturen ökar ytterligare, Freja Vamborg, senior forskare för Copernicus Climate Change Service i en kommentar.
Miljöutskottet vill skärpa krav för att stoppa avskogning
Ledamöterna för Europaparlamentets miljöutskott vill gå längre än EU-kommissionens förslag för att stoppa global avskogning. Detta genom att inkludera fler varor i de nya reglerna.
2020 lade EU-kommissionen fram ett förslag på en ny lag som ska hjälpa EU att stoppa global avskogning genom att göra det obligatoriskt för företag att kontrollera att varor som säljs i EU inte har producerats på avskogad eller förstörd mark. Kommissionens förslag omfattar nötkreatur, kakao, kaffe, palmolja, soja och trä.
I det förslag som miljöutskottet nu har lagt fram omfattas även griskött, får, getter, fjäderfä, majs, gummi, träkol och tryckta pappersprodukter. Därtill vill ledamöterna att företag ska verifiera att varor produceras i enlighet med mänskliga rättigheter.
I september väntas hela Europaparlamentet anta sin ståndpunkt i frågan, därefter väntar förhandlingar mellan Europaparlamentet och medlemsländernas regeringar.
Strängare krav för företagens hållbarhetsrapportering väntar
I mitten av juni nådde ministerrådet och Europaparlamentet en provisorisk överenskommelse om nya krav på hållbarhetsrapportering för företag. Bakgrunden är att tillsynsmyndigheter lyft en oro över att företag ägnar sig åt greenwashing eller gör överdrivna klimatvänliga påståenden för att locka investerare.
De nya kraven handlar om ändringar i ett redan befintligt rapporteringsdirektiv från 2014. De riktar sig mot alla stora företag och företag som är noterade på reglerade marknader. Små och medelstora företag kommer ges möjlighet att undantas från reglerna fram till 2028.
– Detta avtal är en utmärkt nyhet för alla europeiska konsumenter. De kommer att bli bättre informerade om företagens påverkan på mänskliga rättigheter och miljön. Detta innebär mer transparens för medborgare, konsumenter och investerare, sade Bruno Le Maire, Frankrikes ekonomiminister i en kommentar och lade till att:
– Nu är det slut med greenwashing.
Högre klimatkrav för flyget: ”Ser ljust på flygets framtid”
I början av juli röstade Europaparlamentet om högre klimatkrav på det bränsle som används till flyget. Resultatet av omröstningen blev att ledamöterna vill att andelen hållbart flygbränsle stegvis ska öka. Fram till 2050 ska det utgöra 85 procent av allt flygbränsle.
Efter omröstningen twittrade Erik Bergkvist (S), som förhandlar i frågan för den socialdemokratiska gruppen S&D:
”Jag ser ljust på flygets framtid. Inom en snar framtid kan det till och med vara det allra mest klimatsmarta sättet att resa”.
Sveriges hållning i kärnkraftfrågan fastslagen
I mitten av juli slog riksdagens EU-nämnd fast att Sverige ska driva på för att kärnkraftverk inte ska stängas och för att Sverige ska hjälpa andra EU-länder med fortsatt drift, rapporterar Ekot. Bakom den vinnande linjen står Liberalerna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.
Umeå toppar lista över Europas bästa luftkvalitet
Umeå har en av Europas bästa luftkvaliteter. Det visar en kartläggning av Europeiska miljöbyrån (EEA). Över 340 städer ingår i studien och utöver Umeå hör Faro och Funchal i Portugal till de städer som har Europas högsta luftkvalitet. Uppgifterna bakom kartläggningen har samlats in från över 400 övervakningsstationer under de senaste två kalenderåren. Uppgifterna gäller för 2020 och 2021.