EU-svepet: Hållbart jordbruk, svenskt ordförandeskap och nya POP-regler

EU I EU-svepet kan du läsa om veckans viktigaste nyheter inom miljö – och klimatområdet på EU-nivå.

• EU-parlamentarikerna om Sveriges ordförandeskap
• Vårens hållbarhetsprioriteringar i EU-parlamentet
• Ekodesignkrav och naturrestaurering på agendan i miljöutskottet
• Nya POP-regler ska hindra giftiga ämnen att cirkulera
• Så vill EU göra jordbruket mer hållbart

EU-svepet: Hållbart jordbruk, svenskt ordförandeskap och nya POP-regler
EU-svepet vecka 2. Foto: Adobe Stock.

Nu har Sverige tagit över det tjeckiska ordförandeskapet. Det innebär att Sverige ett halvår framåt kommer att planera och leda arbetet i Europeiska unionens råd, även kallat ministerrådet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Bland de svenska ledamöterna som sitter i EU-parlamentet råder det delade meningar om vad man tror att regeringen ska lyckas med att åstadkomma under våren.

Alice Bah Kuhnke (MP), Helene Fritzon (S) och Malin Björk (V) hör till dem som uttrycker oro inför att Sverige nu har tagit över ordförandeklubban. De alla ser på klimatkrisen som en av de viktigaste frågorna att hantera.

– Den svenska regeringen har redan sänkt ambitionerna för att hantera klimatkrisen… Vi har inte tid att vänta, klimatkrisen är här och nu, och därför borde Sveriges ordförandeskap bidra till att EU:s ambitioner höjs, betydligt, säger hon i en kommentar.

Tobias Tobé (M) hoppas att energifrågan kommer att prioriteras under ordförandeskapet, och har höga förväntningar på Sverige när det kommer till att stärka EU:s konkurenskraft.

Läs mer om vad Sveriges EU-parlamentariker tycker här.

Vårens hållbarhetsprioriteringar i EU

I slutet av förra året lyckades EU att nå överenskommelser i merparten av delarna i EU:s stora klimatpaket som ska hjälpa EU att minska utsläppen med 55 procent till 2030. Men det finns fortfarande några knutar kvar att lösa under våren. Bland annat de sista delarna i EU:s handelssystem med utsläppsrätter, samt ett nytt ramverk för EU:s inre vätgasmarknad.

En annan fråga som EU-parlamentet planerar att sätta tänderna i under våren 2023 är energifrågan, där man kommer att arbeta för att få till mer ambitiösa mål för att minska energiförbrukningen.

Därtill står cirkulär ekonomi högt upp på agendan, där parlamentet ska arbeta för att få till nya krav på ekodesign för vissa produktgrupper.

Läs mer om vad som är på gång inom EU-parlamentet i vår här.

Årets första möte i miljöutskottet – det står på agendan

På torsdagen har EU-parlamentets miljöutskott, ENVI, årets första möte. Då kommer politikerna bland annat att diskutera inrättandet av en mekanism för koldioxidjustering vid gränserna, åtgärder för luftfarten för att bidra till minskade växthusgasutsläpp, EU:s strategi för hållbara textiler, ekodesignkrav för hållbara produkter samt återställande av naturen.

Nya POP-regler ska hindra giftiga ämnen att cirkulera

Vid årsskiftet trädde de nya reglerna om långlivade organiska föroreningar, så kallade POP-föroreningar i kraft. Det innebär att det för första gången införs gränser för fyra ämnen som bland annat finns i vattentäta textiler och släckskum. Samtidigt skärps gränsvärdern för fem ämnen som redan omfattas.

Även om POP-ämnen generellt inte används i nya produkter, finns de fortfarande i avfall. Genom att begränsa förekomsten av dessa kemikalier i avfallet hindras de från att fortsätta cirkulera. Syftet med de nya reglerna är att skydda människors hälsa och miljön från några av de mest skadliga kemikalierna i avfallet.

Så vill EU göra jordbruket mer hållbart – tyck till om nya reglerna

EU-kommissionen arbetar just nu med att ta fram nya riktlinjer för ett mer hållbart jordbruk genom stärkt miljöskydd, minskad användning av bekämpningsmedel samt förbättrad djurhälsa och djurskydd.

Riktlinjerna ska också bland annat fastställa krav för hållbarhetsstandarder samt ”nödvändiga begränsningar av konkurrensen”. Syftet är att uppnå hållbarhetsmålen i den jordbruksbaserade livsmedelskedjan.

Nu uppmanar kommissionen berörda parter och allmänheten att komma med synpunkter på de nya riktlinjerna i ett offentligt samråd.

Tyck till om de nya reglerna här.

Naturvårdsverket om EU:s klimatmål och Sveriges utsläpp

På fredag kommer Naturvårdverket presentera och analysera den slutgiltiga statistiken för Sveriges klimatutsläpp 2021.

I samband med det kommer myndigheten även att berätta om vad som är nytt på EU-nivå, samt hur EU:s skärpta klimatmål – utsläppshandeln, den icke-handlande sektorn och upptaget från skog och mark – förhåller sig till de svenska klimatmålen.

Presentationen sker under ett webbinarium som är öppet för alla.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.