Här är parlamentets hållbarhetsprioriteringar inför våren 2023

EU Förnybar energi och cirkulär ekonomi är två frågor som EU planerar att sätta tänderna i framöver. Här listar Miljö & Utveckling EU-parlamentets hållbarhetsprioriteringar inför våren 2023.

Här är parlamentets hållbarhetsprioriteringar inför våren 2023
EU-parlamentet planerar att sätta tänderna i flera hållbarhetsfrågor under våren 2023. Foto: Adobe Stock.

I slutet av förra året röstade EU-parlamentet igenom merparten av delarna i EU:s stora klimatpaket Fit for 55, som ska hjälpa EU att minska utsläppen med 55 procent till 2030. Men inför våren 2023 finns det fortfarande några delar kvar att lösa och rösta om.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Utfasning av koldioxidutsläpp

Bland annat väntas parlamentet rösta om nya koldioxidstandarder för bilar och skåpbilar, utbyggnad av infrastruktur för alternativa bränslen, ett nytt ramverk för en inre vätgasmarknad samt minskning av metanutsläpp och fluorerade växthusgaser, vilka alla ingår i Fit for 55.

Lagom till jul förra året nådde man slutgiltig överenskommelse om de flesta delar i EU:s handelssystem med utsläppsrätter. Bland annat beslutade man att inkludera sjöfarten, vägtransporter och byggnader i handelssystemet. Det innebär att handelssystemet nu omfattar omkring 75 procent av EU:s utsläpp, jämfört med tidigare 40 procent, vilket Miljö & Utveckling tidigare skrivit om.

Men även där finns det några knutar kvar att lösa. Under våren ska parlamentet rösta om regler för att förhindra att företag undviker EU:s utsläppsregler genom att flytta utomlands samt ambitiösare mål.

Energi

Utöver klimatpaketet Fit for 55, kommer energifrågan att vara högaktuell för EU-parlamentet under våren. Bland annat kommer man att arbeta för att nå EU:s mål om att öka andelen förnybar energi i den slutliga bruttoenergiförbrukningen till 40 procent till 2030. Parlamentet kommer också att arbeta med mer ambitiösa mål för att minska energianvändningen på EU-nivå.

Cirkulär ekonomi

Vidare står cirkulär ekonomi på EU:s agenda i vår. Parlamentet kommer bland annat arbeta med nya krav på ekodesign för specifika produktgrupper, för att göra datorer och servrar, elmotorer och däck mer hållbara, återanvändbara och mindre skadliga för miljön.

Parlamentsledamöterna kommer också att arbeta med regler för en ny strategi för att göra textilier mer återanvändbara och återvinningsbara och på så sätt ta itu med problemen med snabbmode och textilavfall samt EU:s mål för att minska matsvinnet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.