På onsdagen godkände representanter för EU:s medlemsstater förslaget om att senarelägga EU:s nya hållbarhetsregler CSRD, och CSDDD. Förslaget, även kallat ”Stopp-the-clock-direktivet”, innebär att EU:s krav på obligatorisk hållbarhetsrapportering CSRD flyttas fram två år för stora företag som inte börjat rapportera samt för börsnoterade små- och medelstora företag. Implementeringen av CSDDD, som ställer krav på företag att ta ansvar över risker kopplat till miljö och mänskliga rättigheter i sin värdekedja, föreslås flyttas fram ett år.
EU-länderna godkänner ”Stop-the-clock” – CSRD och CSDDD närmare att skjutas fram
Juridik & Politik
EU-länderna har nu enats om ett gemensamt förhandlingsmandat för att skjuta upp de nya hållbarhetsdirektiven CSRD och CSDDD – genom det så kallade ”Stop-the-clock”-förslaget. Nu är det upp till EU-parlamentet att ta ställning.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Förenkling är en av de främsta prioriteringarna för det polska ordförandeskapet. Dagens överenskommelse är ett första steg i vår beslutsamma väg för att minska byråkratin och stärka EU:s konkurrenskraft, säger Adam Szłapka, Polens minister för EU-frågor i ett pressmeddelande.
Förslaget är en del av kommissionens så kallade Omnibus-paket som presenterades i februari och som syftar till att förenkla EU-lagstiftning på hållbarhetsområdet. Inom parlamentet rådet det delade meningar om framflyttningen. Ytterhögern vill riva upp både CSRD och CSDDD, medan den största gruppen EPP vill senarelägga CSDDD två år i stället för ett. Socialdemokratiska S&D samt de Gröna vill inte senarelägga alls.
Efter onsdagens godkännande kan ordförandeskapet inleda förhandlingar med Europaparlamentet. Parlamentet planerar att rösta om ett förslag om snabbförfarande den 1 april, och rådet har satt juni 2025 som slutdatum för antagandet av ”Stop-the-clock”-förslaget.
Fakta
Det innebär ”Stopp-the-clock”-förslaget
”Stop-the-clock” är ett lagförslag från EU-kommissionen, som innebär att införandet av två centrala hållbarhetsdirektiv, CSRD och CSDDD, skjuts upp. Syftet är att ge företag – särskilt små och medelstora – mer tid att anpassa sig till nya regler, samtidigt som EU:s lagstiftare får möjlighet att se över direktiven ytterligare.
Vilka direktiv berörs?
1. CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive
Krav på företag att rapportera om hållbarhetsfrågor såsom klimatpåverkan, sociala frågor och styrning (ESG).
Förslaget innebär:
- Två års uppskjutning av rapporteringskraven för:
- Stora företag som ännu inte börjat rapportera
- Börsnoterade små och medelstora företag (SME)
2. CSDDD – Corporate Sustainability Due Diligence Directive
Ett ännu ej antaget direktiv som ställer krav på företag att ta ansvar för miljö och mänskliga rättigheter i sina globala leverantörskedjor.
Förslaget innebär:
- Ett års förlängning av tidsfristen för medlemsstater att genomföra direktivet i nationell lag
- Ett års fördröjning av första tillämpningsfasen, som gäller för de största företagen
Vad händer nu?
Europaparlamentet röstar den 1 april om förslaget ska snabbehandlas (”urgent procedure”). Förhandlingar mellan parlamentet och rådet kan därefter börja. EU:s ledare vill att det hela är färdigt senast i juni 2025