Krockar i lagstiftning försvårar klimatpolitik i Sverige

Juridik Mindre länder som Sverige har svårt att hänga med när EU:s klimatlagar ska genomföras, enligt en rapport. Krockar mellan regelverk och brist på resurser bromsar omställningen – och skapar osäkerhet för både myndigheter och företag.

Krockar i lagstiftning försvårar klimatpolitik i Sverige
Mikael Allan Mikaelsson. Foto: Press / Adobe Stock

Sverige och andra mindre EU-länder har särskilt svårt att genomföra EU:s klimat- och miljölagstiftning. Det beror bland annat på att nya EU-direktiv ofta krockar med befintliga nationella regelverk – samtidigt som den administrativa kapaciteten är begränsad. Det visar en ny kartläggning från Stockholm Environment Institute (SEI) och flera europeiska forskningsinstitut.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Den administrativa kapaciteten i Sverige är inte i närheten av den som finns i till exempel Frankrike eller Tyskland. När samma typer av direktiv ska implementeras i länder med så olika förutsättningar blir det en tydlig belastning, säger Mikael Allan Mikaelsson, policyexpert vid SEI, till Miljö & Utveckling.

När EU antar en ny klimatlag är det upp till varje medlemsland att anpassa direktivet till sin egen lagstiftning och förvaltningsstruktur. För mindre länder blir det ofta en utmaning – särskilt när reglerna är omfattande och snabba att träda i kraft.

– Det handlar om att förstå hur den här transformationen landar i medlemsländerna, och vilka institutionella och praktiska hinder som påverkar genomförandet, säger Mikael Allan Mikaelsson.

Följden blir att viktiga delar av klimatpolitiken riskerar att försenas, försvagas – eller skapa osäkerhet hos exempelvis företag som påverkas av nya lagkrav.

– Om det är ett turbulent genomförande ger det insikt för företag som undrar varför processerna drar ut på tiden, eller varför nya krav slår olika i olika länder.

Problemen är inte nödvändigtvis unika för Sverige, men extra tydliga i mindre länder med mindre förvaltningar. Samtidigt är EU-kommissionens egna resurser begränsade – vilket enligt Mikael Allan Mikaelsson kräver både mer solidaritet och bättre samarbete mellan medlemsländerna.

– Det är inte bara upp till kommissionen. I slutänden kommer alla resurser därifrån från medlemsstaterna själva. Det krävs politisk vilja och ett erkännande av att klimatkrisen måste hanteras som den existentiella utmaning den är, avslutar han.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.