EU:s skräpa krav för förnybara energikällor, det så kallade förnybardirektivet, syftar till att främja användningen av förnybar energi, som exempelvis biomassa från grenar, toppar och skadat virke. Direktivet anger villkor för hur biomassas som tas ut får klassas som hållbar och ska vara implementerats i medlemsländerna senast den 31 maj 2025.
2018 infördes för första gången hållbarhetskriterier för biomassa. Sedan dess har Sverige klassats som ett A-land, vilket är den högsta nivån. För att Sverige fortsatt ska kunna klassas som ett A-land, i samband med att kraven nu skruvas åt, har Skogsstyrelsen fått i uppdrag från regeringen att ta fram förslag på hur det ska gå till.
Nu har de lämnat förslagen till regeringen.
Bland annat föreslår de att skogsägare, genom en ny deklarationsplikt, ska ange om planerade åtgärder ska genomföras i urskog eller gammelskog. De har också, i samverkan med Naturvårdsverket, gett förslag på en nationell definition och nya kriterier för vad som är gammal skog och urskog.
Om förslagen blir till verklighet bedömer Skogsstyrelsen att 300 aktörer, utöver skogsägare, kan beröras.
– Våra förslag kan bidra till att Sverige på ett kostnadseffektivt sätt fortsatt klassas som ett A-land. Det kommer krävas en utökad insats från alla aktörer men förändringen bedömer vi vara marginell, särskilt om vi jämför med vinsterna av att uppfylla kraven, säger Elisabet Andersson, ekolog på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.