Elåtgången kan halveras

Svenska industrier skulle kunna halvera sin elåtgång om de prioriterade detta.
– Särskilt i stödprocesserna kan de spara stora mängder el, säger Louise Trygg från Linköpings universitet.

Svenska små och medelstora industrier ligger långt efter sina europeiska kollegor när det gäller effektiv elanvändning. Låga elpriser har inneburit att energibesparing inte varit särskilt prioriterat, men nu höjs priserna och intresset för effektiviseringar ökar. Louise Trygg som är doktorand vid Linköpings universitet har i samarbete med Energimyndigheten och fem kommuner undersökt hur stor sparpotentialen egentligen är i en mellanstor svensk industri. Hon besökte 30 företag inom olika branscher som exempelvis trä, livsmedel och elektronikindustrin och de analyserades in i minsta detalj.

Resultatet av undersökningarna visade att i princip alla kunde minska sin elanvändning med över 50 procent och sin egen energianvändning med mellan 30-40 procent.

Spara på uppvärmning

Störst potential fanns utan undantag i stödprocesserna. Det handlade bland annat om hur man använde sig av belysning, tryckluft och uppvärmning.

– När vi gjorde nattvandringar på industrierna hittade vi ventilation som var igång, tryckluft som stod och läckte, lampor som lyste, berättar Louise Trygg som själv blev förvånad över att tomgångsförbrukningen var så stor.

Lätt att åtgärda

Enligt Louise Trygg är många besparingsåtgärder väldigt lönsamma. Det kan handla om så enkla saker som att tids styra eller närvarostyra belysning, minska tomgångsförbrukningen eller se över ventilationen. Att byta från tryckluft till eldrivna alternativ i maskiner och handverktyg ger också stora energibesparingar eftersom tryckluftsutrustning har en väldigt låg verkningsgrad. Men bara att stänga av utrustning som inte används spar stora summor.

Harmoniserad elmarknad

Louise Trygg tycker egentligen inte att det är särskilt konstigt att intresset för elbesparing varit svagt fram till nu eftersom elpriset varit lågt. Det har helt enkelt inte funnits incitament att göra något åt saken, men det är på väg att ändras.

Anledningen, förutom att oljepriset är högt just nu, är att Europas elmarknad är harmoniserad och avreglerad. Det innebär att elpriset i Sverige kommer att närma sig det högre Europeiska priset.

– Det kommer automatiskt att leda till en annan medvetenhet om elanvändningen, då elen blir större del av den totala kostnaden för företagen, säger Louise Trygg som tror att energibesparing är en trend som är här för att stanna.

Förutom ekonomiska fördelar för företagen skulle en halverad el förbrukning också betyda en hel del för den globala miljön.

– Den el som friställs här skulle kunna exporteras. El som produceras från biobränsle och vattenkraft ger mycket lägre koldioxidutsläpp än den el som produceras från kolkraftverk nere i Europa, säger Louise Trygg.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste