600 produkter stoppade på Arlanda i kemikaliekontroll

Kemikalier Kemikalieinspektionen och Tullverket har stoppat drygt 600 smycket och elektronikprodukter under kemikalieinspektion. Myndigheterna letade bland annat efter cancerframkallande ämnen. Flera företags importer har nu stoppats.

600 produkter stoppade på Arlanda i kemikaliekontroll

Kemikalieinspektionen, Kemi, och Tullverket har under hösten samarbetat för att stoppa varor med otillåtet kemikalieinnehåll vid gränsen. Det man letat efter är produkter med ämnen som är cancerframkallande, allergiframkallande eller farliga för hälsa och miljö. Under kontrollerna har över 600 smycken och elektroniska produkter stoppats för att de innehöll för höga halter av bland annat bly eller kadmium.

– Det syns inte på smyckena att de innehåller farliga ämnen så att kunna stoppa dem redan vid gränsen är ett effektivt sätt att jobba på. Företag som tar sitt kemikalieansvar ska inte behöva konkurrera med företag som inte gör det, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen, i en kommentar.

Under kontrollerna granskades varor från totalt 68 importörer och 10 av dessa stoppades.

Kemi berättar att många av de stoppade produkterna hade importerats av mindre företag. Myndigheten tydliggör också i sin kommunikation att också små företag måste ställa kemikaliekrav på sina leverantörer.

– Nu har vi nått företagen med de regler som gäller, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.