Företag riskerar förluster vid införandet av EU:s kemikalistrategi

EU När EU:s kemikalistrategi införs, kan svenska kemikalieföretag tappa 12 procent av omsättningen. Det framår av en ny ekonomisk analys. Samtidigt anser EU:s talesperson för den gröna given, att branschen inte ska oroa sig för ekonomiska förluster.

Företag riskerar förluster vid införandet av EU:s kemikalistrategi
Svenska kemikalieföretag kan drabbas av en för snabb implementering av EU:s kemikaliestrategi. Foto: iStock/IKEM

Enligt en ny rapport från konsultbyrån Ricardo Energy & Environment, riskerar den europeiska kemibranschen att förlora omsättning vid införandet EU:s kemikaliestrategi för hållbarhet (CSS).

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Anledningen är att tiden inte kommer räcka till för att inför de investeringar som krävas för att uppfylla målen i kemikaliestrategin.

Kräver en tydligare plan för EU:s kemikaliestrategi

Kristina Neimert Carne
Foto: IKEM

Kristina Neimert Carne är sakkunnig inom kemikaliefrågor på branschorganisationen IKEM, och vill se en tydligare investeringsplan från EU.

− Vi står bakom kemikaliestrategin, men det krävs en tydligare plan för hur de investeringar som behöver göras i utveckling och innovation ska komma till stånd, säger Kristina Neimert Carne, i ett uttalande.

EU:s kemikaliestrategi ger ekonomiska vinster

EU-kommissionens talesperson för den gröna given, Vivian Loonela, kommenterar inte den ekonomiska analyser. Till Miljö & Utveckling säger hon dock att kemikaliestrategin ska bidra till ekonomiska vinster, inte förluster.

– Kommissionen håller för närvarande på att utarbeta alternativen för att omvandla strategins mål till regeländringar och kommer att bedöma den fulla effekten (kostnader och fördelar) av dessa alternativ, säger Vivian Loonela och fortsätter:

– Kommissionen är övertygad om att fördelarna med regleringsåtgärderna inte bara kommer i form av bättre skydd av hälsa och miljö, utan också i form av ekonomiska vinster.

Stora regeländringar för kemikalier på gång

Förutom en ny kemikaliestrategi jobbar kommissionen med en översyn av REACH-förordningen och förordningen om klassificering, märkning och förpackning av kemikalier (CLP).

EU-kommissionen planerar att kunna lägga fram ett förslag på hur REACH ska förändras. Förslaget väntas till slutet av 2022. Enligt uppgifter till Miljö & Utveckling kommer kommissionen innan slutet av detta år att öppna ett samråd för intressenter om REACH.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.