Drivmedelsjätten: Därför bromsar elbilsomställningen in

Mobilitet Drivmedelsföretaget har undersökt svenskarnas inställning till elbilar. Här är förklaringen till varför många avvaktar och tror att omställningen till eltransporter försenas.

Drivmedelsjätten: Därför bromsar elbilsomställningen in
Foto: Adobe Stock

I en ny undersökning som drivmedelsföretaget Circle K beställt från Kantar Sifo svarar var fjärde tillfrågad svensk att de blivit mer positiv till elbil under det senaste året. Men jämfört med förra årets undersökning så tror de intervjuade nu att den stora elbilsomställningen kommer att dröja ytterligare tre år, från 2030 till 2033.

I undersökningen svarar var femte att de kommer att byta till elbil nästa gång de byter bil. De svarande är dock osäkra på exakt när det väntas bli, men 7 procent tror att det kommer att bli inom de närmsta tre åren medan 24 procent säger att det kommer att dröja mer än tre år. Var fjärde tillfrågad säger att de avvaktar med elbil på grund av den avskaffade klimatbonusen. Hela 21 procent, mer än var femte tillfrågad, säger att de aldrig kommer att skaffa en elbil.

– Det är givetvis positivt för klimatet att fler är positivt inställda till att byta till elbil, och även om viljan till att byta till elbil har starkt fäste i Sverige, så verkar slopad klimatbonus ha påverkat många till att avvakta. Vi är därmed inte alldeles överraskade att man tror att det stora skiftet kommer dröja tre år längre än man trodde förra året, säger Erika Söderlund, kommunikationschef på Circle K, i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.