Få vill betala extra för en hållbar bil

Mobilitet Många vill köra mer hållbart men få vill betala extra för en mer hållbar bil. Det visar en ny undersökning.

Få vill betala extra för en hållbar bil
Foto: Adobe Stock

Även om nästan hälften, 44 procent, av tillfrågade svenska konsumenter säger att de är angelägna om att visa hänsyn till klimatet vid bilköp, är det inte lika många som är villiga att betala extra för hållbara fordon. Endast 34 procent av svenskarna är beredda att betala extra för en el- eller laddhybridbil. Det visar en undersökning från konsultföretaget Simon-Kucher & Partners.

Siffrorna kommer från studien ”The Global Sustainability Study 2022” som bygger på intervjuer med 11 711 konsumenter i 19 länder och där 755 av svaren kommer från svenska konsumenter. Av de 34 procent som är villiga att betala extra kan de tillfrågade i genomsnitt tänka sig att betala 19 procent mer för ett hållbart alternativ till en traditionell bensin- eller dieselbil. Den är siffran är lägre än det föregående året studien genomfördes då de som var villiga att betala mer kunde tänka sig att betala 22 procent mer.

– Konsumenterna håller igen eftersom de allmänna prisökningarna har påverkat den samlade köpkraften. Men dessutom utgår allt fler konsumenter från att de ska kunna köpa hållbara produkter till priser som är jämförbara med priserna på ”traditionella produkter”. Det är en utveckling vi ser inom en rad områden. För några år sedan sågs de gröna alternativen som något som inte erbjöds av alla. I dag förväntar sig ett väldigt stort segment av konsumenter att de kan vara klimatmedvetna genom sina köpbeslut, i takt med att utbudet ökar, säger Andreas Jonason från Simon-Kucher i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.