Förädla avfallet
Deras affärsidé är att mot betalning ta hand om förpackat organiskt avfall som yoghurtkartonger, paketerad köttfärs, saltgurka och messmörsförpackningar. Förpackningarna renas och säljs sedan vidare för återanvändning. Innehållet tar Saferecycling själva hand om och förädlar. Stor del av avfallet blir kompost och gödsel. Rinnande avfall levereras till Östersunds biogasanläggning. Av fiskrens blir det omega3-olja och det finns också planer på att ta fram diesel ur de fettrester som kommer in till anläggningen.
Enkel teknik
Enligt Anders Edoff är tekniken som används simpel. Vid separeringen används differensen mellan kyla och värme. Det separerade organiska avfallet samlas upp i stora containrar innan det når sin slutdestination. Förpackningarna klyvs mitt i tu och görs rent manuellt. Grundtekniken är samma för alla de produkter företaget tillverkar.
– Mer än så kan jag inte säga eftersom tekniken ännu inte är patenterad, säger Anders Edoff.
Ut på marknaden
Under 2005 har företaget trimmat in fabriken och är nu beredda att ta nästa steg och kommersialisera sina produkter. De kommande två åren ska de växa, från att kunna ta hand om 250 ton avfall per år till en nivå på tiotusen ton.
– Det ska inte vara något problem eftersom tekniken är enkel, nu handlar det främst om att utöka lokalerna då verksamheten kräver viss yta, kommenterar Anders Edoff.
Ekonomiskt är avfallsförädlingen en riktigt god affär. Dels får företaget betalt för att ta hand om avfallet, dels för de renade förpackningarna och till slut också för den förädlade produkten.
Framöver har Saferecycling planer på att bygga ytterligare några anläggningar i Sverige och sedan expandera utomlands, främst när det gäller förädlingen av fiskrens till omega3-olja.
Kommersialisera miljövården
Generellt tycker Anders Edoff att miljösatsningar tar för lång tid, men genom att skapa en monetär marknad kan man få utvecklingen att gå fortare. Exempelvis när det gäller återvinning av livsmedel.
– Vårt mål med konceptet är kommersialisera miljövården och på så sätt skapa en bättre miljö långsiktigt.