Därför luktar våren jord

Forskning Har du någonsin undrat varför våren luktar jord? Det har vi på redaktionen, och säkert många andra. Forskare på bland annat Lunds universitet och SLU har tagit reda på svaret.

Därför luktar våren jord
Foto: SLU/ Adobe Stock

Ett forskarteam från Sverige, Storbritannien och Ungern har undersökt var jordlukten på våren kommer ifrån.

Resultatet visade att doften är en länk i ett intrikat samspel mellan en millimeterstor insektsliknande organism som funnits på jorden i 400 miljoner år och jordbakterier som är superproducenter av antibiotika.

Doften har ett syfte

Jorddoften kommer från ämnet geosmin som skapas av jordbakterier av släktet Streptomyces.

Ämnet attraherar i sin tur hoppstjärtar, som är primitiva insektsliknande organismer som finns på alla kontinenter. Hoppstjärtarna finns i jorden och äter mikroorganismer, som mikroskopiska svampar och bakterier.

Utbyte av varandra

Enligt forskarna skapar jordbakterierna geosmin när de bildar sporer. Hoppstjärtarna, som dras till ämnet, bidrar till att sprida dem genom att bakteriesporer fastnar på dem och även kommer ut med avföringen.

Detta innebär att geosmindoften, alltså jorddoften, är länken mellan hoppstjärtar och jordbakterier.

– Både hoppstjärtarna och bakterierna tjänar alltså på doften av jord. Man kan säga att doften fyller en viktig ekologisk funktion, säger Klas Flärdh, mikrobiolog vid Lunds universitet och fortsätter:

– Streptomyceter är dessutom till stor nytta för oss människor eftersom de här jordbakterierna är en av våra viktigaste källor till antibiotika. Man kan kalla streptomyceterna för superproducenter av antibiotika. De hör till naturens bästa kemister och producerar en stor mängd substanser som vi använder som antibiotika och andra typer av läkemedel.

Läs mer om forskningen här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.