Omstritt dammbygge stoppas i Kambodja

Biologisk mångfald Det blev en storvinst för den biologiska mångfalden längs Mekongfloden i Kambodja i dagarna. Detta när landets regering stoppar planerade dammbyggen i tio år.

Omstritt dammbygge stoppas i Kambodja
Mekongfloden i Stung Treng. Foto: Thomas Cristofoletti / WWF-USA

– Att nedre Mekongfloden i Kambodja får fortsätta strömma fritt är en seger för såväl människor som natur, skriver Världsnaturfonden, WWF, som arbetat i området under många år.

Dammbygget stoppas till 2030 och WWF ska nu hjälpa den kambodjanska regeringen att hitta alternativa energikällor.

I dag lever mer än 60 miljoner människor längs med floden. Den biologiska mångfalden är också hög kring floden. Kambodja har tidigare presenterat planer på dammbyggen i Sambor och Stung Treng, som nu båda pausats.

Fokus på förnybar energi

– Det här betyder oerhört mycket för såväl människor som är beroende av floden för sin överlevnad, som för Mekongflodens ekosystem och biologiska mångfald. Våra kambodjanska WWF-kollegor är redo att samarbeta med den kambodjanska regeringen för att stödja utvecklingen av en hållbar energiplan som istället främjar rena och förnybara energialternativ, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Mekongfloden är 3 000 mil lång och har världens största inlandsfiske. Sammanlagt står den för 25 procent av den globala sötvattenfångsten och försörjer cirka 60 miljoner människor. Forskare uppskattar att det finns 1 100 sötvattensarter i floden.

Hotade delfiner

Ett av de mest hotade bestånden är Mekongflodens Irrawaddydelfiner. Av dem finns endast 90 delfiner kvar, varav de flesta lever längs en kort sträcka i norra Kambodja.

Enligt WWF skulle dessa deliner inte klara sig om dammarna byggs. Forskning visar också att dammarna skulle minska de vilda fiskbestånden och blockera sedimentflöden. Därmed skulle även alla de otaliga fiskesamhällena hotas och den ekonomiska hållbarheten på längre sikt.

– Kambodjas beslut är ett föredöme för andra länder att ta efter. Floder med fritt strömmande vatten ger så oerhört mycket och möjliggör överlevnad för såväl människor som djur, säger Stina Nyström, programsamordnare för avdelningen hav och vatten på WWF.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.