Därför halkar svenska företag efter i hållbarhetsarbetet

Hållbarhetsarbete En ny rapport visar att svenska företag ligger långt efter det europeiska genomsnittet i flera viktiga hållbarhetsområden. Men inom ett området sticker de svenska företagen ut positivt.

Därför halkar svenska företag efter i hållbarhetsarbetet
Johan Säwensten. Foto: Adobe Stock/ Position Green

En ny rapport visar att svenska företag halkar efter inom en rad viktiga hållbarhetsområden som att ställa hållbarhetskrav på leverantörer, att koppla ledningens ersättning till klimatmål och att rapportera kring mänskliga rättigheter. 

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

I rapporten, som publiceras för sjunde året i rad av mjukvaruföretaget Position Green, ligger till exempel svenska företag långt efter sina europeiska motsvarigheter när det gäller att ställa hållbarhetskrav på sina leverantörer. Här ställer endast 64 procent av svenska företag sådana krav, jämfört med EU-snittet på 94 procent.

En del av förklaringen till att genomsnittet är så högt hos det Europeiska bolagen är att siffrorna bygger på Europas 100 största företag. Men enligt Johan Säwensten, som är Sverigechef för Position Green, är det ändå tydligt att de svenska företagen ligger efter. 

– Ett exempel är att till exempel norska företag ligger före det svenska. Det kan sannolikt förklaras av den så kallade ”Åpenhetsloven”, en transparenslag som gjort att även mindre företag börjat jobba med hållbarhetsfrågor, säger han. 

Allt fler kopplar ersättning till klimatmål

När det gäller att koppla ledningens ersättning till klimatmål är gapet ännu större. Endast 26 procent av svenska företag kopplar ersättningar till klimatmål, något som hela 84 procent av de största företagen i EU gör. 

– Det är superkul att se att så många företag kopplar klimatmål till resultat och att det syns i plånboken för ledande befattningshavare. Det här är också ett område där vi sett kraftig ökning i Europa. 

Trots en generell förbättring internationellt ligger Sverige efter även när det gäller rapportering om mänskliga rättigheter enligt regelverket Corporate Sustainablity Due Dilgense Directive, där endast 36 procent av svenska företag genomför due diligence, jämfört med 69 procent i EU.

En ljuspunkt i rapporten är att Sverige toppar listan när det gäller EU-taxonomirapportering, med hela 76 procent av intäkterna täckta, jämfört med 64 procent i EU.

– Sverige är generellt duktiga på att snabbt implementera nya EU-regler. Vi har en kultur där vi alltid försöker vara den som ligger i framkant, menar Johan Säwensten.

Han avslutar med en tanke som pekar på de utmaningar som svenska företag faktiskt har i sitt hållbarhetsarbete. 

– Det är lite förvånande att 77 procent av svenska bolag har ambitiösa klimatmål, men att bara 6 procent faktiskt redovisar sina investeringar för att nå dem. Det visar att det fortfarande är mycket ord och mindre handling.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.