EU:s nya utsläppshandelssystem ETS2 ska vara fullt implementerat år 2028. Men redan den 1 november i år förväntas lagen träda i kraft i Sverige och vid årsskiftet ska alla svenska verksamhetsutövare som omfattas av lagen ha ett tillstånd från Naturvårdsverket.
Experten om ETS 2: Berörda företag kommer få vänta in i det sista
Utsläppshandel
Den 1 november förväntas den svenska lagstiftningen som reglerar EU:s nya system för utsläppshandel i kraft. Men lagtekniska problem hindrar myndigheter från att informera de svenska verksamheter som berörs. Så här vet du om ditt företag omfattas.
– Det finns sannolikt många aktörer som inte vet vad som är på gång, säger en expert till Miljö & Utveckling.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Problemet är Naturvårdsverket inte vet vilka företag som behöver tillståndet man ska dela ut. Ett lagtekniskt problem hindrar nämligen Skatteverket att informera Naturvårdsverket om vilka som betalar skatt för olika bränslen och därmed ingår i det nya handelssystemet.
– Det handlar om hur lagstiftningen är formulerad för att Skatteverket inte ska kunna lämna ut sekretessuppgifter hur som helst till andra myndigheter. För att lösa problemet arbetar man nu på regeringskansliet med att få till en förordningsändring som gör att vi ska få ta del av de uppgifter vi behöver för att kunna identifiera de företag som blir verksamhetsutövare inom ETS2, säger Sara Pettsersson, handläggare på Naturvårdsverkets utsläppshandelsenhet, till Miljö & Utveckling.
I dagsläget ser det ut som att Naturvårdsverket kommer att få tillgång till informationen från Skatteverket någon gång i november. Det vill säga samtidigt som den nya lagen träder i kraft. Många företag vet i dag inte själva om att de ingår i det nya utsläppshandelssystemet och för dem kan informationen i värsta fall bli en kalldusch med krav på att snabbt anpassa sig till de nya reglerna.
– Vi har så klart flera andra sätt att gå ut med information. Men visst finns det sannolikt många aktörer som inte vet att systemet är på gång och som först kommer att bli informerade i november.
Undantag föreslås
För att förhindra att en verksamhet blir direkt olaglig om den inte har fått tillstånd från Naturvårdsverket den 1 januari 2025 föreslås övergångsbestämmelser som gör att det räcker med att ha ansökt om tillstånd för den 1 januari.
– Man behöver alltså inte söka någon dispens från oss utan det räcker med att man skickar in sin tillståndsansökan före den 1 jan 2025. Detta är dock föreslagna övergångsbestämmelser som alltså inte är beslutade ännu.
Hur kommer kommunikationen se ut i praktiken när ni väl får veta vilka aktörer som omfattas?
– Vi har inte diskuterat exakt hur vi ska gå ut till de här aktörerna. Vi är inte heller helt säkra på vad det är för information vi får, om det blir en mejladress till någon person eller om det bara blir organisationsnummer. Men på något sätt så tänker vi oss att vi ska göra ett riktat utskick, antingen på mejl eller post när vi väl fått uppgifterna.
Så vet du om din verksamhet omfattas av ETS 2
► Betalar/deklarerar ni punktskatt för bränslen till Skatteverket?
► Betalar/deklarerar ni punktskatt för andra bränslen än torv, fast biomassa, träkol och avfall?
► Används bränslet inom någon av de specificerade sektorerna i bilaga III i utsläppshandelsdirektivet? Eller i någon av sektorerna som Regeringen avser att inkludera?
► Om svaren är ja, är ni sannolikt verksamhetsutövare i ETS 2.
Viktiga datum för implementering av ETS 2
1 JANUARI 2025: Krav på giltigt tillstånd och godkänd övervakningsplan. Övervakningen av utsläpp inleds.
30 APRIL 2025: Rapportering av historiska utsläpp för 2024, ej krav på verifierade utsläppsrapporter.
30 APRIL 2026: Krav på årliga verifierade utsläppsrapporter börjar gälla.
1 JANUARI 2027: Auktionering och handel med utsläppsrätter börjar.
31 MAJ 2028: Krav på inlämning av utsläppsrätter.
Källa: Naturvårdsverket