Rekomo har erbjudit återbrukade kontorsmöbler sedan 1992 och är idag Sveriges största aktör inom området. Under den senaste tiden har de märkt av ett tydligt skifte, där efterfrågan ökar kraftigt.
Kontorsinredaren: ”Rekordstort intresse för återbrukade möbler”
Cirkulär ekonomi Intresset för återbrukade kontorsmöbler ökar lavinartat med offentlig sektor som tar täten. Den bilden ger Jonas Åström, vd för möbelåterbrukaren Rekomo. Samtidigt menar han att det finns mycket kvar att göra och att återbruk inom kontorsinredning präglas av okunskap och missförstånd.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Det är en markant skillnad som tog fart för omkring två år sedan, säger Jonas Åström, vd på företaget.
Den absolut största ökningen säger han syns inom offentlig sektor.
– Bakåt i tiden så har privata företag varit de som köpt mest återbrukade kontorsmöbler. Men på senare år har även offentlig sektor vaknat. Där ser vi en markant skillnad. Man pratar om hållbarhet på ett annat sätt. Samtidigt har man skapat förutsättningar genom offentliga ramavtal för sina verksamheter att kunna köpa återbrukade möbler utan att bryta mot lagen om offentlig upphandling, säger han.
Därför ökar intresset
Exakt hur stor den ökade efterfrågan är finns det inga siffror på, utan Jonas Åström baserar det på en rad olika saker. Dels att Rekomo sedan 2020 mer än tredubblat sin omsättning. I bolagets tre verkstäder i Malmö, Göteborg och Stockholm restaureras i dag omkring 1000 möbler varje månad. Dels att allt fler aktörer tar sig in på marknaden.
– Fler ser rent affärsmässiga möjligheter att jobba med återbruk. Sedan är medvetenheten kring hållbarhet generellt större i samhället, vilket speglar av sig på hur organisationer jobbar, säger Jonas Åström.
Varje år tillverkas möbler och inredning till kontoret för 7 miljarder kronor. Det genererar utsläpp på 170 000 ton koldioxid, enligt siffror som Rekomo tagit fram baserat på statistik från SCB. Samtidigt säger Jonas Åström att en stor del av kontorsmöbler som kan återbrukas går till förbränning. Mot den bakgrunden säger han att det finns mycket kvar att göra inom området.
– Återbruksmarknaden skulle kunna fördubbla sig själv flera gånger om. Om man höftar lite, säljs det ungefär 500 miljoner återbrukade kontorsmöbler i Sverige per år. För nya möbler handlar det om någonstans mellan 7–8 miljarder möbler. Så egentligen har vi bara skrapat på ytan.
Okunskap bromsar utvecklingen
Att fler inte väljer att satsa på återbruk till sina kontor, tror han handlar om dels bristande ansvar, dels okunskap.
– Om man ska ha 100 likadana skrivbord är det många som tänker att det inte finns att få tillgång till begagnat. Det stämmer inte. Bara man lägger ner tid i planeringsfasen så går det mesta att lösa, säger han.
Att välja återbrukade möbler ger en klimat- och miljövinst, men sparar också pengar. Enligt Rekomo kostar en återbrukad produkt ungefär en tredjedel av priset jämfört med en nyproducerad motsvarighet.
Yngre väljer hållbara företag
Avslutningsvis säger Jonas Åström att en ytterligare morot för att välja återbruk är att attrahera arbetskraft.
– Yngre människor är ofta mycket mer medvetna och gör mer aktiva val när de söker arbetsgivare. För många är det väldigt viktigt med klimat och miljö, och de vill jobba hos en arbetsgivare som också tycker det.