Christina Bergström är kvalitets- och hållbarhetsansvarig på möbelföretaget Swedese, mest känt för den klassiska Laminofåtöljen med stomme av böjträ.
C – inget fyrkantigt mått
Cirkulär ekonomi
När Christina Bergström på Swedese hörde talas om måttet C blev hon genast nyfiken. Måttet C är ett verktyg som gör det möjligt att beräkna hur cirkulära företagets produkter är.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– När jag hörde talas om forskningsprojektet tyckte jag att det var självklart att vi skulle vara med, säger hon.
Mått för produkters cirkularitet
Hon syftar på Rises forskningsprojekt om måttet C, ett sätt att beräkna en produkts cirkularitet. Måttet fungerar inte bara till möbler utan även till andra produkter. Swedese är ett av 18 företag som deltagit i projektets referensgrupp för att testa och utveckla mätetalet. Christina Bergström har nu praktisk erfarenhet av att arbeta med C inom möbelproduktion.
– Det är oerhört viktigt att ha ett mätetal. Om man inte kan mäta, vad ska man då jämföra sig med? En hållbar möbel kanske kostar lite mer, men eftersom den håller över tid så tjänar man på det i längden, säger hon.
Även värdet på materialen ingår
Cirkularitetsmåttet C tar hänsyn till om de delar som slits är enkla att byta ut, men också till värdet på möbelns olika delar.
– Som exempel kan vi ta en Lamino som man kan lämna in och få ny klädsel på. Den vi har sålt mest av är den i oljad ek med grafitgrå fårpäls. Om den istället hade haft tyg, hade C-värdet blivit högre. Det beror på att tyget, alltså utbytesdelen, är billigare än fårpälsen, säger hon.
Om ett material kan användas i den form det redan har, till exempel en aluminiumstomme till en stol, blir C-värdet också högre.
– Det är bra. Tänk dig att du istället skulle behöva smälta ner aluminiumet och gjuta om det. Det skulle kräva mycket energi. Ofta är det de delar som kräver mest resurser som har högst pris, och då är det gynnsamt om de kan leva vidare som de är, säger hon.
Även arbetet för att uppdatera produkten räknas
I kalkylen ingår alltså möbelns olika delar och deras värde, men också den arbetsinsats som krävs för att plocka isär den, granska och uppdatera delarna och sätta ihop den igen. En konstruktion som är enkel att demontera lönar sig alltså i form av ett bättre C-värde.
– En möbel som är krånglig att sätta ihop och kräver specialverktyg får ett lägre C-värde, säger Christina Bergström.
Det krävs alltså information om en mängd detaljer när C-värdet ska räknas fram. Men Christina Bergström menar att det är värt mödan.
– Det krävs ett sådant här tal för att få ett hållbart samhälle. Vi måste komma bort från slit och släng, säger hon.
– C-värdet visar möbelns potential.
Läs mer: Rise vill lansera mått på cirkularitet