Under den senaste tiden har det debatterats flitigt om hur planerade vind- och solenergiprojekt påverkar markanvändningen i Europa. Bakgrunden är det nya EU-direktivet för förnybar energi, RED, som syftar till att snabba på utbyggnaden för förnybar energi. Direktivet ger medlemsstaterna mandat att utse så kallade accelerationsområden för förnybar energi-projekt. Det innebär snabbare tillståndsprocesser och att vissa miljökrav kan kringgås, vilket har väckt kritik och oro över en negativ naturpåverkan.
Så kan EU-länderna säkra 100 procent förnybar energi – utan att skada miljön
Biologisk mångfald
Europa har gott om mark för utbyggnad av sol- och vindenergi. Med rätt val behöver varken livsmedelsproduktionen eller naturen äventyras för att nå EU:s mål om 100 procent förnybar energi till 2040. Det visar en ny rapport.
![Så kan EU-länderna säkra 100 procent förnybar energi – utan att skada miljön](https://miljo-utveckling.se/wp-content/blogs.dir/sites/11/2024/07/adobestock758725255.jpeg)
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Mot den bakgrunden har därför Europeiska miljöbyrån, EEB, tagit fram en rapport som undersöker hur markanvändningen skulle påverkas av en expansion av vind- och solenergi.
Det visar rapporten
Rapporten har utgått från EU:s mål om att nå 100 procent förnybar energi till 2040. Resultatet visar att endast 2,2 procent av EU:s totala mark kommer att behövas användas för nuvarande och framtida sol- och vindenergiprojekt för att nå det målet. Detta utan att kompromissa med vare sig livsmedelsproduktionen eller biodiversitetsrika zoner.
Men för att klara det krävs det att medlemsländerna tänker till. Det konstaterar rapportförfattarna som ser stor potential med samexistens, där jordbruk och natur integreras med vind- och solenergi. Genom detta menar de att EU-länderna också har stora möjligheter att uppfylla målen inom den nya lagen om naturrestaurering.
Försämrad mark bra kandidater för nya projekt
Vid sidan av att integrera förnybar energi med jordbruk, lyfter rapporten att omkring 10 procent av EU:s jordbruksmark uppfyller definitionen av ”hög eller mycket hög försämring”. Flera av dessa marker riskerar att överges av bönder, och är enligt rapporten bra kandidater för fler vind- och solenergianläggningar.
– Genom att anta deltagande processer och robusta begränsningsåtgärder för att minimera miljöpåverkan kan vi använda förnybar energi för att återställa mark, gynna samhällen och stödja landsbygdsekonomier, säger rapportens huvudförfattare Cosimo Tansini i en kommentar.