Beskedet: SBTN planerar naturmål för städer

Biologisk mångfald Snart ska städer kunna anta vetenskapsbaserade mål för naturen. Det meddelar Science Based Target Network, SBTN, som nu arbetar med att ta fram ett nytt urbant ramverk som ska hjälpa städerna att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald.

Beskedet: SBTN planerar naturmål för städer
SBTN tillkännager nu sina planer på att presentera vetenskapsbaserade naturmål för städer. Foto: Adobe Stock.

Planerna om de nya vetenskapsbaserade målen, Cities’ Science-Based Targets for Nature, tillkännagavs under FN:s stora klimattoppmöte Cop28 i Förenade Arabemiraten i Dubai. De beskrevs då som ett av de viktigaste initiativen för att hjälpa kommuner och städer att hantera utmaningar kopplat till vatten, mark, försluten av biologisk mångfald och klimatförändringar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Tanken är att målen ska fungera på liknande sätt som de gör för företag, som idag kan få sina vetenskapsbaserade mål för naturen godkända av Science Based Target Network, SBTN. Skillnaden är att de anpassas efter städernas specifika förutsättningar och utmaningar.

– Det här initiativet kommer som ett avgörande tillägg till pågående ansträngningar för att förstå det intrikata förhållandet mellan städer, klimatmål och den växande sfären av naturrelaterade mål. Det bygger på det befintliga arbetet från SBTN och kommer att hjälpa städer att göra sin del för att stoppa och vända naturförluster, säger Patrick Frick, grundare av Global Commons Alliance, som SBTN är en del av i en kommentar.

I samband med tillkännagivandet konstaterades att städerna ligger bakom den största miljöpåverkan globalt. Idag bor uppskattningsvis 55 procent av världens befolkning i städer, vilket väntas stiga till 68 procent år 2050, enligt uppskattningar från FN.  

Cities’ Science-Based Targets for Nature kommer enligt SBTN att utvecklas under de kommande 18 månaderna fram till våren 2025. Om allt går som planerat kommer det då att finnas initial vägledning tillgängligt för städerna. Vidare understryker SBTN att det redan finns vägledning för städer att sätta vetenskapsbaserade klimatmål.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.