nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Återvinningsindustrierna vill se skarpare förslag om cirkulär ekonomi

Återvinningsindustrierna vill ha ett skarpare förslag kring cirkulär ekonomi än det som som EU-kommissionen presenterade i december.
– Vi vill se fler kraftfulla åtgärder för att öka efterfrågan på återvunna råvaror, säger Britt Sahleström, vd för Återvinningsindustrierna.

  • Annons 1

I december presenterade EU-kommissionen sin nya handlingsplan för cirkulär ekonomi och förslag till revidering av sex avfallsdirektiv. Enligt Återvinningsindustrierna behöver förslaget skärpas.

– Det krävs en förändrad syn på avfallsmarknaden. Avfallslagstiftningen präglas fortfarande alltför mycket av att avfall ses som ett problem och inte som en resurs, säger Britt Sahleström, vd för Återvinningsindustrierna.

Här är några av Återvinningsindustriernas förslag:

  • Inför åtgärder som ökar efterfrågan på återvunna råvaror, exempelvis skattelättnader.
  • Ställ krav på design för återvinning av produkter.
  • Sätt mål och inför åtgärder som leder till att återvinningen av kommersiellt avfall ökar.
  • Ersätt mål för kommunalt avfall med två separata mål; ett för hushållsavfall och ett för verksamhetsavfall. Först då kan återvinningsmålen följas upp på samma sätt i alla europeiska länder.
  • Inför krav på att återvinningsbart material sorteras ut ur avfall som ska förbrännas och deponeras.
  • Synliggör materialåtervinningens klimatnytta i EU-ländernas rapportering av växthusgasutsläpp.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.