År 2020 lär gå till historien som ett förändringens år. Året då vi upptäckte att det går att klara sig utan en massa saker som tidigare sågs som helt nödvändiga – åtminstone ett tag. Året då digitaliseringen tog ett jättesprång. Året då vissa branscher helt oväntat blomstrade som aldrig förr, medan andra balanserade på ruinens brant. Och året då World Economic Forums lista över de största och mest troliga riskerna i världen under de kommande tio åren plötsligt toppades av fem miljörisker: extremt väder, misslyckat klimatarbete, naturkatastrofer, förlust av biologisk mångfald och miljökatastrofer orsakade av människan.
WEF:s lista är förstås ingen rolig läsning, men det är ändå på något sätt bättre att dessa risker (som förstås funnits länge) uppmärksammas, än att de sopas under mattan. Det öppnar dörren för nya möjligheter och nya initiativ.
Perspektiven förskjuts
Till redaktionen kommer ju en mängd böcker med koppling till hållbarhet. Under hösten har jag därför läst David Attenboroughs bok Ett liv på vår planet. Kanske allra intressantast är avsnittet om perspektivförskjutning. Om hur det som uppfattas som normalt sakta förändras, och därmed också vår syn på världen vi lever i och den utveckling som sker.
Den vildmark som var utgångsläget när David Attenborough påbörjade sin karriär som teveman med naturfokus, är nu starkt reducerad. Men, som han påpekar, den var reducerad redan när han började sin bana. Vi förskjuter perspektiven och uppfattar det som vi nu ser som det normala, som utgångsläget.
Ett år med många nya perspektiv
2020 var ett år då jag tror att många av oss fick nya perspektiv i smått och stort. Självklart skulle jag helst se att pandemin aldrig brutit ut, men det är ändå fascinerande att se den innovationskraft och förmåga till förändring som den förde med sig.
Det återstår att se om 2021 kommer att gå till historien som året då vi utnyttjade kraften i förändringsåret 2020 till att styra mot en mer hållbar framtid, eller året då vi beslöt att vända tillbaka till 2019, med en suck av lättnad för somliga och en stigande panik för andra.
Miljö i leverantörskedjan och cirkularitet i praktiken
I den senaste utgåvan av Miljö & Utveckling (nummer 6/2020) hittar du förhoppningsvis också några nya perspektiv. Missa inte porträttet på Mattias Goldmann, och reportaget om hur modeföretaget Kappahl arbetar med miljöfrågan i sin leverantörskedja. Vi bjuder också på exempel på cirkulär ekonomi i praktiken: En helt återvunnen dammsugare och en liten listig, vätgasdriven ugn som gör järn av spill.
Trevlig läsning!
– Ingar Lindholm, chefredaktör Miljö & Utveckling
Läsarfråga:
Pandemin har bland annat lett till minskat flygresande, på gott och ont. För klimatet är det dock tveklöst en fördel när förbränningen av fossila bränslen minskar.