Amanda Borneke synar riskerna 2021 – här är trenderna

Krönika Amanda Borneke, kvalitets- och miljöledare på CS Riv & Håltagning och hållbarhetsprofil i byggbranschen, är först ut bland Miljö & Utvecklings årskrönikörer. Siffran 21 är tursam, vilket blir konstigt lämpligt för ett år med ovanlig osäkerhet, skriver hon. Hon tipsar om tio trender för att öka dina odds under det kommande året.

Amanda Borneke synar riskerna 2021 – här är trenderna
Amanda Borneke.

Börjar du känna dig tursam? 21 är en siffra som absolut är kopplad till spel, säkerhet, att ta chanser och kasta tärningen. Det är antalet prickar som finns på en standardtärning, det är åldern då du kan ta körkort för medelstor buss (körkort D) samt ett namn på ett vanligt kortspel.

Allt detta verkar konstigt lämpligt för ett år med ovanlig osäkerhet. Hela världen håller andan medan klimatförändringarna sveper över planeten samtidigt som en pågående pulserande pandemi. Under tiden finns det många risker för hälsa, ekonomisk vitalitet och planetens stabilitet. Jag hoppas att min årskrönika kan hjälpa dig att förbättra dina odds när du navigerar i de risker som ligger framför dig 2021.

1. Strid om vaccin

Fakta

Krönika

Detta är opinionsmaterial. De åsikter som framförs är skribentens egna.

I takt med att de första vaccinerna tillverkas i kvantitet flyttas fokus från hjälteinsatsen att utveckla det, till den lika skrämmande uppgiften att distribuera det. Vaccindiplomati kommer att följa strider inom och mellan länder om vem som ska få det och när. Hur många människor kommer att vägra ett vaccin när det väl erbjuds?

2. Ekonomisk återhämtning

När ekonomier studsar tillbaka från pandemin kommer återhämtningen att bli ojämn, lokala utbrott gör att vissa regioner kommer klara sig bättre. Regeringar jonglerar mellan att behålla livsglöd hos företag till att hjälpa arbetare som blev av med sina jobb. Klyftan mellan starka och svaga företag kommer att öka.

3. Ena en delad värld

Hur mycket kommer den nyinstallerade Joe Biden kunna ena en delad värld? Parisavtalet och det iranska kärnkraftsavtalet är två uppenbara ställen att börja på. En annan spaning är att Biden inte avbryter handelskriget med Kina. Istället kommer han att vilja reparera förhållanden med allierade för att driva mer effektivt. Världen tittar på när många länder från Afrika till Sydostasien gör sitt bästa för att undvika att välja sidor när spänningen ökar.

4. Bevarandet av skogen

Nu när miljörörelsen inte längre har bränsle till debatten kring Preemraff, byts det riktning. Gräsrotsrörelsen får istället fäste i svensk skogsförvaltning, som anses vara orättvis och ohållbar. Vi kommer att se fler protester från samiska byar som eskalerar till nationella upprop att låta bli avverkningen.

5. Företag i frontlinjen

Svenskt näringsliv kommer inte vänta ut krisen. Här kommer vi att se proaktivitet och påhittighet på alla nivåer. Att matcha arbetskraft mot snabbt växande företag på ligger helt i linje med en sådan strategi. I brist på att verksamheter kan anställda kommer vi se en baby-boom på nystartade start-ups och företag.

6. Efter den tekniska accelerationen

År 2020 påskyndade pandemin antagandet av många tekniska beteenden, från videokonferenser och online-shopping till fjärrarbete och distansutbildning. År 2021 kommer det att bli tydligare i vilken utsträckning dessa beteenden kommer att hålla fast, eller snäppa tillbaka. Det kommer vara året med flest programuppdateringar och tekniskt småstrul.

7. Paradigmskifte i två branscher

Sjukvården och byggsektorn är de branscher som kommer förändras mest under 2021. Anmälningar om missförhållanden får nya höjder, samtidigt som den tekniska accelerationen blir en katalysator för mer digitala lösningar, dialog och demokrati. Byggsektorn gör en total helomvändning och går från att vara miljörörelsens skamfläck till att bli ledande i klimatarbete.

8. En möjlighet till klimatarbete

Mitt i krisen är chansen att vidta åtgärder mot klimatförändringarna, eftersom regeringarna investerar i gröna återhämtningsplaner för att skapa arbetstillfällen och minska utsläppen. Cirkulära affärer banar vägen när billigt avfall blir värdefulla resurser. Hur ambitiöst kommer ländernas minskningslöften att vara på FN: s klimatkonferens, försenad från 2020?

9. Déjà vu

Det är bara ett exempel på hur det kommande året kan kännas, i många avseenden, som ett andra tag på 2020. Eftersom evenemang inklusive OS, Dubai Expo och många andra politiska, sport- och kommersiella sammankomster gör sitt bästa för att öppna ett år senare än planerat. Förberedd dig på meningen ”vi skulle ju anordnat det här under 2020 men…”

10. En väckarklocka för andra risker

Akademiker och analytiker, av vilka många har varnat för faran med en pandemi i flera år, kommer att försöka utnyttja ett smalt fönster för att få beslutsfattare att ta andra försummade risker, såsom antibiotikaresistens, solstormar och kärnkraftsterror mer seriöst.

Det kommande året lovar att vara särskilt oförutsägbart med tanke på samspelet mellan pandemin, en ojämn ekonomisk återhämtning och otrevlig geopolitik. Så låt tärningarna flyga högt.

Oavsett vad 2021 kan komma att ge dig, kan oddsen vara till din fördel.

– Amanda Borneke, kvalitets- och miljöledare på Storskogen-bolaget CS Riv & Håltagning, mer känd som Byggbranschens egen hållbarhetsprofil.

 

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.