Agenda 2030-samordnaren: Läget helt förändrat

Hållbarhetsarbete I februari fick Gabriel Wikström regeringsuppdraget som nationell samordnare för Agenda 2030. Då var det full fart i samhället. Nu står allt stilla och den stora utmaningen är att visa hur hållbarhetsarbetet kan hjälpa Sverige ur krisen.

Agenda 2030-samordnaren: Läget helt förändrat
Gabriel Wikström, Agenda 2030-samordnare. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Uppdraget som nationell samordnare av arbetet med Agenda 2030 kan ses som en fortsättning på Agenda 2030-delegationen. Funktionen liknar också Fossilfritt Sveriges, det handlar om att öka kunskapen om de globala hållbarhetsmålen och få såväl offentliga som privata aktörer att agera. Miljö & Utveckling har pratat med Gabriel Wikström, som nu är i full färd med att bygga upp sitt sekretariat.

Grattis till nya jobbet som Agenda 2030-samordnare!

– Tack så mycket!

Vad innebär det att vara nationell samordnare för Agenda 2030?

– Det går ut på att stödja regeringen i dess arbete med att genomföra de globala målen. Hur det görs i praktiken återstår för mig tillsammans med mitt sekretariat att utforma. Det handlar om att ha ett nära samarbete med regering, myndigheter, regioner, kommuner, näringsliv och civilsamhälle, och att stötta aktörerna i att ställa om.

Finns det någon partipolitisk koppling i uppdraget?

– Nej, jag är anställd i regeringskansliet och mitt förordnande löper till 2024.

Har du något konkret exempel på vad du ska göra?

– Det mest konkreta i mina direktiv handlar om att tillsammans med Statistiska centralbyrån ta fram ett verktyg för att tillgängliggöra statistik och data så att man ska kunna följa hur Sverige ligger till för att uppfylla de globala målen. Vi ska se till att verktyget blir lättöverskådligt och användbart.

Är det något mål du brinner extra mycket för?

– Jag vill egentligen inte peka ut något mål, men med tanke på att jag varit folkhälso- och sjukvårdsminister tidigare, och att vi befinner oss mitt i en pandemihantering, så vore det konstigt att inte peka ut mål tre – rätten till en god hälsa.

Vad ligger överst på ditt bord nu?

– Närmast ligger att få igång mitt sekretariat. Jag kommer ju att ha ett antal medarbetare som stödjer mig i mitt arbete. Sedan har jag fått väldigt många förfrågningar och bjudit in mig själv till ett antal aktörer. Det är en viktig egenskap att kunna lyssna in de olika aktörer som har visat ett stort engagemang inom det här området, att sammanföra aktörer för att få en så bra utveckling som möjligt.

Hur kommer vi att märka att du har fått det här uppdraget?

– Jag hoppas att man ska märka att medvetenheten om de globala målen ökar runt om i samhället. Det är en viktig uppgift som jag fått från regeringen. Men också att man kommer att märka att det blir en annan uppväxling i arbetet.

Hur påverkas Agenda 2030-arbetet av coronakrisen?

– Min stora utmaning är att det är ett helt förändrat läge nu jämfört med när jag fick uppdraget. Pandemin och den stora krisen har ju ställt många företag i en existentiell kris när de fruktar för sin överlevnad.

– Det blir en utmaning att visa hur ett hållbarhetstänk ska bidra till att man kan komma ur den här krisen stärkt. Risken är ju annars att man ser Agenda2030-arbetet som något extra, något man kan ägna sig åt när tiderna är goda. Men hållbarhet bygger ju på att det här är ett arbetssätt och en metod att använda sig av oavsett hur konjunkturen ser ut – och att den i de bästa av världar kan vara en hjälp att komma ur krisen när tiderna är dåliga.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.