Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Folkhälsominister blir nationell samordnare för Agenda 2030

karriär Regeringen har utsett en ny nationell samordnare för Agenda 2030. Han har tidigare varit minister med ansvar för folkhälso- och sjukvårdsfrågor.

Folkhälsominister blir nationell samordnare för Agenda 2030
Nationella samordnaren för Agenda 2030 Gabriel Wikström och statsrådet Isabella LövinFoto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Gabriel Wikström, tidigare kommunpolitiker med engagemang i ungdomsfrågor, ska leda Agenda 2030-arbetet.

Fakta

Agenda 2030

Agenda 2030 är 17 globala mål för hållbar utveckling, syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.

− Sverige ska vara ledande i arbetet med Agenda 2030. Vi ska bygga en hållbar värld för framtida generationer och alla aktörer behövs för att kunna ställa om till ett hållbart samhälle – i Sverige och globalt. Gabriel Wikström har med sin bakgrund den breda kunskap och förståelse som krävs för att driva det här arbetet framåt, säger statsrådet Isabella Lövin.

Fokus på utsatta människor

Gabriel Wikströms uppgift blir att arbeta för att stärka, främja och fördjupa olika aktörers arbete. Ett särskilt fokus i samordnarens arbete ska läggas på barns och ungas perspektiv och delaktighet samt på människor som befinner sig i en särskilt utsatt situation.

− Jag är glad och hedrad över att få ta mig an det här uppdraget. Jag kommer arbeta för att fokuset på Agenda 2030-frågorna stärks i våra kommuner, regioner, näringsliv, civilsamhället och akademin stärks, säger Gabriel Wikström.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.