Att vistas i naturen har många hälsofördelar. Du får inte bara motion utan varvar också ned. Sitter du i karantän blir det svårare – men det finns fortfarande saker att göra. Varför inte slå på någon av miljödokumentärerna du länge tänkt se? Eller lyssna på någon av alla de inspirerande hållbarhetspoddar som finns på nätet?
1. Besök ett naturområde nära dig
I slutet på mars börjar naturen vakna till liv igen efter vintern. Varför inte ge sig ut och se om du kan hitta de första vårtecknen? Fåglarnas kvitter får många att känna vårkänslor. Att visats i naturen ökar också ditt välbefinnande och får dig att varva ned, menar forskare från bland annat Karolinska institutet.
Enligt psykosyntesterapeuten Eva Sanner, gör tre dagar i naturen att vi löser kreativa uppgifter upp till 50 procent bättre. Likaså utsöndrar barrträd ett ämne som stärker vårt immunförsvar, menar hon.
– Förr lades ofta sanatiorier där tuberkulossjuka fick vistas i anslutning till skogsområden för att patienterna skulle läka bättre, även om man ännu inte visste exakt varför det var bra, säger Eva Sanner till tidningen Kurera.
2. Påta i trädgården
Om du har lyxen att ha en egen trädgård, så börjar det i vissa delar av landet bli dags att inleda sommarens trädgårdsprojekt. Varför inte börja skissa på ett nytt blomland eller bygga en odlingslåda? Just trädgårdsarbete används i behandlingar för människor med exempelvis utmattningssyndrom. Det är även dags att så sommarens olika grönsaker inomhus – kanske kan det bli ditt nästa projekt?
3. Tv-serier för hållbarhetsintresserade
Är du hemma och sjuk? Eller sitter i karantän? Oavsett är serietittande ett bra tidsfördriv. Här listar vi fem av världens bästa serier inom ämnena klimat och hållbarhet.
4. Poddar om hållbarhet
Vi gör ett försök att guida dig genom poddjungeln och listar 12 hållbarhetspoddar som vi tycker är värda att lyssna på. Du finner poddarna här.
5. Hållbarhetsböcker för sjukdagar
Inget slår väl en riktigt bra bok? Vi listar nio böcker inom hållbarhetsområdet. Allt från tips för trädgården till historia plus en bokstavligt talat tung avhandling om juridik som hållbarhetsverktyg. Du finner böckerna här.