nr-logo

Tidningen för miljöproffs

77 forskare i samlad kritik mot Skogsstyrelsen

Skogsstyrelsen kan inte pausa inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige. Det menar 120 forskare och tjänstepersoner i ett gemensamt upprop till miljöminister Karolina Skog.

  • Annons 1

Skogsstyrelsen har beslutat att pausa inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige. En nyckelbiotop är ett skogsområde med mycket höga naturvärden och i den här regionen finns stora sammanhängande områden med gammal skog.

Bör upphävas

Bakom uppropet som riktar skarp kritik mot Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist, står 120 personer, varav 77 är forskare. De kräver att myndigheten omedelbart upphäver sitt beslut att pausa inventeringen av nyckelbiotoper och att alla oskyddade skogar med höga naturvärden måste undantas från skogsbruk.

– Skogsstyrelsens beslut är oerhört frustrerande. Nu riskerar ett flertal oidentifierade skogar med höga naturvärden att avverkas eftersom frivilligheten inom skogsbruket inte fungerar tillfredsställande, säger Margareta Ihse, professor emerita i ekologisk geografi vid Stockholms universitet. Skogarna i nordvästra Sverige är unika i ett europeiskt perspektiv, enligt forskarna. Om det huggs ned skulle det också kunna leda till en ökad klimatpåverkan.

 

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.