nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Världsbankens hemliga klimattips

The Guardian har tagit emot ett läckt dokument från Världsbanken. Tipset till världens rika länder för att hantera klimatkrisen lyder: Slopa subventioner till den fossila bränslemarknaden och ge pengarna till fattiga länders klimatanpassning.

  • Annons 1

Dokumentet var inte tänkt att presenteras förrän i november då G20-ländernas finansministrar ska mötas, men nu har uppgifterna alltså redan publicerats. I dokumentet föreslår Världsbanken att de 50 miljarder dollar som ges i stöd till fossilindustribranschen borde dras in, och istället användas till att finansiera klimatanpassning i världens utvecklingsländer. Förslaget kommer ur antagandet att det kommer bli svårt för de rika länderna att hålla löftet om 30 miljarder dollar till klimatanpassning i utvecklingsländerna 2010-2012, och sedan 100 miljarder dollar om året till 2020. De offentliga kassakistorna kommer inte räcka till enligt Världsbanken, och därför behöver även den privata sektorn vara med och betala, uppger The Guardian. Tidningen antar att dokumentet kommer att ingå i FN:s fortsatta klimatförhandlingar, vilka avslutas med det stora mötet i Durban i november då 194 länder ska samlas.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4