nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Stålindustrin är idag en av världens mest koldioxidintensiva branscher. FOTO: Bo Björkdahl

Stålindustri går med i Fossilfritt Sverige

Stålföretaget SSAB går med i regeringens initiativ Fossilfritt Sverige.
–  Om stålindustrin kan bli fossilfri kan alla industrier bli det, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

  • Annons 1

Genom att gå med i Fossilfritt Sverige ställer sig SSAB bakom målet att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer och lovar att själva utföra konkreta åtgärder för att nå dit. Stålindustrin är idag en av världens mest koldioxidintensiva branscher.

Vatten istället för koldioxid

Våren 2016 lanserade SSAB, LKAB och Vattenfall ett initiativ för att lösa koldioxidfrågan i svensk stålindustri. Genom att gå från dagens process med masugnar, med kol och koks, till att istället använda vätgas är målet med initiativet att få en process som inte släpper ut koldioxid – utan vatten.

Initiativet är uppdelat i tre faser. En förstudie som pågår fram till slutet av 2017. Därefter följer forskning och försök i en pilotanläggning fram till 2024. Slutligen är planen att genomföra försök i en fullskalig demonstrationsanläggning fram till 2035.

–  Med initiativet för en koldioxidfri stålindustri och många andra projekt som vi genomför för att komma bort från ett kolberoende, hoppas vi kunna bidra stort till ett fossilfritt Sverige, säger Maria Långberg, Personal- och Hållbarhetsdirektör på SSAB.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöinnovationer i topp i Swedbanks entreprenörstävling

Tio entreprenörer har utsetts till vinnare i Swedbanks tävling rivstart. Bland dessa finner vi några intressanta affärsidéer inom vattenrening, minskat sopsvinn och smarta solceller.

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.