Så bemöter du återvinningsmyterna

Avfall & Återvinning Det finns en rad seglivade myter kring nyttan av att återvinna förpackningsmaterial. Här hittar du motargumenten.

Så bemöter du återvinningsmyterna
Shutterstock

Falskt: Förpackningarna behöver rengöras noggrant.

Sant: Många förpackningar räcker att bara tömma och skölja ur. För att slippa lukt och kladd hemma är det förstås en bra idé att rengöra noggrannare.

Falskt: Mjölk-, fil- och juiceförpackningar går inte att återvinna eftersom de består av flera olika material.

Sant: Många färskvaruförpackningar består av kartong, en plasthinna på insidan och ibland en plastkork längst upp. Plasthinnan skiljs åt från kartongen i återvinningsprocessen. Förpackningen ska därför sorteras som pappersförpackning, medan den löstagbara plastkorken hör hemma hos de andra plastförpackningarna. Generellt gäller samma sak för alla förpackningar som består av flera sammansatta material: De ska sorteras efter det viktmässigt dominerande materialslaget.

Falskt: Energiåtgången för att transportera förpackningar och tidningar äter upp miljönyttan med återvinningen.

Sant: Den miljöbelastning som uppstår av transporter motiveras mångfalt av de miljövinster som uppnås.

Falskt: Mitt bidrag till återvinningen är så litet att det inte spelar någon roll.

Sant: Några exempel på vilken nytta återvinning ger om vi gör det tillsammans: Om vi skulle lämna alla metallkapsyler till återvinning, skulle det gå att tillverka 2 200 nya bilkarosser varje år. Om alla svenska hushåll återvann ytterligare en plastförpackning till i månaden skulle koldioxidutsläppen kunna minska med 3 600 ton, vilket motsvarar utsläppen från cirka 1 200 bensindrivna bilar varje år.

Falskt: Det är ingen vits att sortera eftersom allt ändå blandas ihop.

Sant: Inget av det som läggs i behållarna på återvinningsstationerna blandas ihop, utan allt skickas separerat till återvinning.

Falskt: Soporna sorteras i efterhand, så jag kan lika gärna slänga allt i sopnedkastet.

Sant: Om du slänger dina förpackningar i soppåsen eldas de upp och återvinns alltså inte. Det är betydligt mer resurseffektivt och bra för miljön att göra nya produkter av gamla förpackningar. Det går att återvinna i stort sett alla förpackningar av plast, papper, metall och glas samt tidningar till nya produkter.

Falskt: Det är ingen vits att sortera färgat och ofärgat glas, lastbilen lägger ändå allt tillsammans.

Sant: Det kan se ut som om allt blandas ihop, men de lastbilar som hämtar glasförpackningarna och flaskorna har två fack på flaket, ett för färgat och ett för ofärgat. Glas kan återvinnas obegränsat antal gånger utan att kvaliteten försämras. Då sparas råvaror som sand, soda och kalk – råvaror som finns i begränsad mängd.

Källa Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI)

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste