nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Lidl

Matsvinn från Lidl blir måltider till behövande

Istället för att hamna i soporna ska nu osäljbar mat från 36 av Lidls butiker i Stockholm bli måltider till behövande. Totalt handlar det om cirka 350 000 måltider per år.

  • Annons 1

Lidl kommer att samarbeta med stiftelsen Allwin tar hand om överbliven mat som livsmedelsföretag och butiker annars hade slängt. Maten levererar de till hjälporganisationer som delar ut matkassar till behövande.

Allwin startade sin verksamhet i Göteborg 2010 och har sedan starten levererat 1 800 000 måltider. Under 2016 kommer de att expandera verksamheten till Stockholm och Göteborg.

– Jag räknar med att vi kommer att kunna distribuera minst 350 000 måltider per år till behövande stockholmare tack vare att Lidl lanserar vårt koncept i Stockholmsregionen. Nu påbörjar vi arbetet med att hitta hjälporganisationer som kan distribuera maten till de mest behövande, säger Simon Eisner, grundare av Allwin.

Kommentarer

1 reaktion till “Matsvinn från Lidl blir måltider till behövande”

  1. Hej!

    Ett annat sätt är att matbutikerna själva säljer ut till reducerade priser på Smarta Grodans annonsplats för bland annat matsvinn. Kunder kan följa sin lokala favoritbutik och får meddelanden när butiken lägger ut en annons.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Debatt: Sverige kan bli världsledande inom bio-CCS

Debatt

Sverige kan bli världsledande med bred tillämpning av bio-CCS. Med sammanlagda utsläpp på 30 miljoner ton biogen koldioxid från 38 stora punktkällor finns goda förutsättningar. Det blir dyrt i starten, men på sikt sjunker kostnaderna, skriver Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio – Svenska bioenergiföreningen.