Ballonger hotar livet i haven

Avfall Varje år släpps miljontals heliumfyllda ballonger upp i luften i samband med olika event och festligheter. Det bidrar till nedskräpningen av haven och hotar djurlivet, visar nya studier.

Ballonger hotar livet i haven
Shutterstock

Det är Kommunernas internationella miljöorganisation, Kimo, som uppmärksammat frågan om nedskräpning i samband med stora utsläpp av ballonger.

– Det finns mer miljövänliga alternativ när man vill fira, säger Derya Tumayer, ordförande för Kimo Sverige, som vill att både Sverige och EU förbjuder utsläpp av heliumballonger.

Studier i bland annat Sverige, Nederländerna och Storbritannien visar att en ökande del av det marina skräpet kommer från just ballonger. Det är ett hot mot djurlivet i havet. Många havslevande djur sväljer ballongerna i tron att det är mat, vilket kan leda till stopp i deras matsmältningssystem så att de långsamt svälter ihjäl.

Kimo har nu kontaktat EU-kommissionen för att få EU att förbjuda stora ballongutsläpp utomhus. Organisationen pekar också på att det finns mer miljövänliga alternativ när man vill skapa feststämning i olika sammanhang och nämner flaggor, stora såpbubblor, vindsnurror och drakflygning.

Kimo är ett internationellt nätverk av cirka 70 kustnära kommuner med målet att minska föroreningar i Nordsjön och Östersjön. I Sverige finns ett dussin medlemmar: Göteborg, Helsingborg, Kungälv, Lomma, Malmö, Orust, Simrishamn, Sotenäs, Tanum, Tjörn, Varberg och Öckerö.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.