nr-logo

Hållbarhet i praktiken

grundvatten
Torka och vattenbrist har lett till att SGU nu ska uppdatera sina databaser. FOTO: Stock.xchng

Regeringen vill ha mer information om grundvatten

Sveriges geologiska undersökning (SGU) ska förbättra kunskapen om Sveriges grundvatten. Det ska bland annat ske genom att fastighetsägare själva ska rapportera in sina brunnar.

  • Annons 1

Den torra sommaren och de låga grundvattennivåerna ligger bakom ett regeringsbeslut om att förbättra kunskapen om grundvattnet. Nu ska tre av SGU:s (Sveriges geologiska undersökningar) databaser uppdateras, enligt ett regeringsuppdrag. Det handlar om Vattentäktsarkivet, Grundvattennätet och Brunnsarkivet.

Läs mer: Forskare: Sverige måste kartlägga sinande drickvatten

SGU ska se till att fastighetsägare själva kan rapportera in uppgifter om brunnar till Brunnsarkivet, och komplettera befintlig information med uppgifter om till exempel kapacitet och uttagsmängd. SGU ska öka stödet till kommuner och länsstyrelser både inom vattenplanering och med underlag som ska hjälpa myndigheterna att svara på frågor om grundvattnet.

Fastighetsägarna viktig roll

Mycket av informationen som behövs hoppas alltså SGU och regeringen att fastighetsägarna ska bidra med.

– Den information vi får in hjälper oss att kunna förutse vilka områden som är sårbara för torka och vilka insatser som behövs för att undvika en allvarlig vattenbrist. Det kommer att vara värdefullt i SGU:s arbete med miljökvalitetsmålet ”Grundvatten av god kvalitet”, säger Bo Thunholm, grundvattenexpert vid SGU, i ett pressmeddelande.

Uppdraget – som ska utföras i samarbete med Livsmedelsverket – ska slutrapporteras i februari nästa år.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.