Forskare: Sverige måste kartlägga sinande grundvatten

Kemikalier Sveriges grundvatten minskar och är ofta förorenat. Därför menar geologer från Lunds universitet att det är hög tid att kartlägga våra grundvattentillgångar.

Forskare: Sverige måste kartlägga sinande grundvatten
Shutterstock

Sveriges grundvattennivåer sjunker på grund av en minskad vattenbildning samt övernyttjande av vatten i vissa områden i landet. Detta har främst drabbat Gotland, Öland och sydöstra Sverige, men väntas drabba fler områden i landet.

Nu menar flera geologer från LTH, att det är dags att bygga ett omfattande system för övervakning av grundvattentillgångarna.

– Annars kan vi inte sätta in rätt åtgärder och få till stånd en långsiktigt hållbar förvaltning för att skydda våra vattenresurser för kommande generationer, däribland grundvattnet. Har man väl förorenat en grundvattentäkt är den förstörd inom överskådlig tid, säger Torleif Dahlin, professor i teknisk geologi vid LTH till Forskning.se.

Han berättar också att det kommer dröja minst tio år innan man kan komma upp i de grundvattennivåer som nu har försummats.

Jordbruket – ett stort problem

Utsläppen från jordbruket beräknas vara ett av de största problemen. Allt mer bekämpningsmedel hamnar i grundvattnet, vilket geologerna från LTH vill få bukt med.

Läs mer här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.