nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ny standard ska minska industrispill

Bättre material- och energianvändning inom industrin. Det kan en ny internationell standard hjälpa till med.

  • Annons 1

Tanken är att standarden ska vara ge industrin verktyg för att analysera material- och energianvändning och därmed minska spill. Den ska kunna användas av alla typer av verksamheter men riktar sig främst mot tillverkningsindustrin. Initiativtagare är japanska Canon.

Enligt Karin Bagge på Swedish Standards Institute, Sis, har produktionskostnader redovosats mer eller mindre som en klumpsumma vilket gör det svårt att analsyera de specifika kostnaderna för materialflöden. I standarden omfattar materialflödena allt från produktdesign till produktion och kvalitetskontroll och den vägleder företagen till minskat materialslöseri. Det kan i sin tur leda till minskade materialkostnader, systemkostnader, processkostnader och kostnader för energi och avfall.

Standarden heter Miljöledning – redovisning av materialflödeskostnader och ingår i Iso 14000-serien.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.