nr-logo

Tidningen för miljöproffs

40165_cyklarbred
FOTO: Morguefile

Klimatstöd till kommuner i vårändringsbudgeten

Regeringen inför ett lokalt klimatinvesteringsstöd och höjer metanreduceringsersättningen. Det stod klart när vårändringsbudgeten presenterades idag.

  • Annons 1

Klimatinvesteringsstödet ska gå till kommuner och landsting. Det kan exempelvis handla om stöd till projekt som förbättrar för kollektivtrafikanter och cyklister, ladd-infrastruktur för elfordon, utbyggnad av fjärrvärme eller biogasanläggningar. Under 2015 finns 125 miljoner kronor i potten och därefter höjs summan till 600 miljoner kronor per år under 2016, 2017 och 2018.

Kollektivt resande är viktig pusselbit för att reducera växthusgaser och järnvägen är en annan av budgetens vinnare. 620 miljoner går till järnvägsunderhåll 2015 och 1,24 miljarder per år under 2017, 2018 och 2019.

Regeringen vill också öka stödet till metangasreducering med 30 miljoner kr per år under 2016-2019. Det handlar om att göra om metangas från bland annat gödsel till el, värme och fordonsbränsle.

Kommentarer

1 reaktion till “Klimatstöd till kommuner i vårändringsbudgeten”

  1. Andreas skriver:

    Bra att typ KLIMP-pengar finns att söka igen.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.