Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Skogsstyrelsen skärper miljötillsynen

Tillsyn Antalet förelägganden vid skogsavverkning har ökat markant under de senaste fyra åren. Syftet är att det ska bli tydligare hur skogsvårdslagen bör tolkas.

Skogsstyrelsen skärper miljötillsynen
Michael Ekstrand

Sedan 2011 har Skogsstyrelsen haft en tydlig strategi i att tydliggöra vad skogsvårdslagen säger när det gäller hur man ska ta hänsyn till natur- och kulturmiljövärden vid exempelvis avverkningar. 2014 fattade Skogsstyrelsen 212 beslut om förelägganden jämfört med 158 stycken 2013. 2011 fattades endast 29 beslut.

– Målet med den skärpta tillsynen är att det ska bli tydligare hur skogsvårdslagen ska tolkas och därmed enklare för skogsägare att veta hur de ska agera vid avverkningar och andra skogliga åtgärder, säger Mikael Noren, t.f. chef för tillsynsenheten på Skogsstyrelsen.

Även antalet vägledningar om miljöhänsyn hade 2014 ökat med nästan 50 procent jämfört med 2013. En vägledning utgör Skogsstyrelsens bedömning av vilka krav som kan ställas med stöd av skogsvårdslagen.

Framöver kan det också bli en översyn av skogsvårdslagen med syfte att skärpa miljökraven. Ett direktiv till utredningen väntas i höst.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.