nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Farliga ämnen i handväskor och plånböcker

När Kemikalieinspektionen testade plånböcker, pennskrin och handväskor i plast innehöll nästan hälften av de undersökta produkterna hälsofarliga kemikalier.

  • Annons 1

Totalt testades 62 varor, bland annat fodral till mobiltelefoner pennskrin och plånböcker. Kemikalieinspektionen letade efter kortkedjiga klorparaffiner, SCCP, vissa ftalater och blysalter. De ämnena finns med på den europeiska kemikaliemyndigheten Echas lista över särskilt farliga ämnen, den så kallade kandidatförteckningen. Kortkedjiga klorparaffiner är redan förbjudna enligt POPs-förordningen.

Trots förbudet innehöll 16 av varorna kortkedjiga klorparaffiner i höga halter, och ytterligare 11 var kontaminerade men i lägre dos.

På en del varor analyserades flera delar av produkten. Den hormonstörande ftalaten DEHP som ännu inte är förbjuden men kan störa fortplantningsförmågan, fanns i höga halter i 32 av 66 analyser.

Företagens ansvar

Det är företagens ansvar att se till att deras produkter inte innehåller farliga ämnen. Nu har de berörda stoppat försäljningen av de varor som innehöll kortkedjiga klorparaffiner. Kemikalieinspektionen kommer också att anmäla dem till miljöåklagaren.

– I det här projektet var 26 procent av de undersökta varorna förbjudna att sälja, så det finns fortfarande företag som inte är medvetna om att kunskapskravet ligger på dem, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Kemikalieinspektionen uppmanar också konsumenter att fråga i butiken om varan innehåller några ämnen på kandidatförteckningen. Som konsument har man rätt att få svar från butiken inom 45 dagar.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.