nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Farliga ämnen i handväskor och plånböcker

När Kemikalieinspektionen testade plånböcker, pennskrin och handväskor i plast innehöll nästan hälften av de undersökta produkterna hälsofarliga kemikalier.

  • Annons 1

Totalt testades 62 varor, bland annat fodral till mobiltelefoner pennskrin och plånböcker. Kemikalieinspektionen letade efter kortkedjiga klorparaffiner, SCCP, vissa ftalater och blysalter. De ämnena finns med på den europeiska kemikaliemyndigheten Echas lista över särskilt farliga ämnen, den så kallade kandidatförteckningen. Kortkedjiga klorparaffiner är redan förbjudna enligt POPs-förordningen.

Trots förbudet innehöll 16 av varorna kortkedjiga klorparaffiner i höga halter, och ytterligare 11 var kontaminerade men i lägre dos.

På en del varor analyserades flera delar av produkten. Den hormonstörande ftalaten DEHP som ännu inte är förbjuden men kan störa fortplantningsförmågan, fanns i höga halter i 32 av 66 analyser.

Företagens ansvar

Det är företagens ansvar att se till att deras produkter inte innehåller farliga ämnen. Nu har de berörda stoppat försäljningen av de varor som innehöll kortkedjiga klorparaffiner. Kemikalieinspektionen kommer också att anmäla dem till miljöåklagaren.

– I det här projektet var 26 procent av de undersökta varorna förbjudna att sälja, så det finns fortfarande företag som inte är medvetna om att kunskapskravet ligger på dem, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Kemikalieinspektionen uppmanar också konsumenter att fråga i butiken om varan innehåller några ämnen på kandidatförteckningen. Som konsument har man rätt att få svar från butiken inom 45 dagar.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Falska flaggor av gula västar

krönika

Miljöpolitiken är sedan länge utsatt för allsköns anklagelser. Den leder till arbetslöshet och företagsflykt, den avfolkar bygder och slår mot låginkomsttagare. Medan argumenten för miljöpolitiska beslut sedan länge står klara gör dessa motargument att miljömål sällan nås. Och nu kommer nya invändningar, under de gula västarnas falska flagg.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Koldioxidskatt för företag – men inte för privatkonsumtion

Människor från Norden och Australien ser hellre att industrin miljöbeskattas, än deras egna inköp. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.