nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Åsa Svenfelt forskare inom miljöstrategisk analys på KTH, håller ihop projektet som ska ta fram scenarier för hur en hållbar utveckling kan se ut samtidigt som tillväxten uteblir. FOTO: Bernard Huber

De bygger scenarier för nolltillväxt

Om den ekonomiska tillväxten avstannar får det en rad konsekvenser för samhället. Just nu är 16 svenska forskare i full färd med att undersöka vilka strategier som krävs för att skapa en hållbar utveckling samtidigt som tillväxten uteblir.

  • Annons 1

En ständig tillväxt är inte självklar. I Japan har tillväxten redan stannat av och i Kanada har det genomförts stora studier om vad som händer med samhället i en värld av nolltillväxt. Idag lever redan ett flertal svenska kommuner i en verklighet där medborgare flyttar ut och tillväxten har avstannat. Många forskare har skrivit kritiska artiklar om tillväxt och kopplingen till miljökriser och minskat socialt välbefinnande. Forskaren Tim Jacksons rapport Prosperity Without Growth var exempelvis en de mest nedladdade någonsin när den släpptes av Sustainable Development Commission

Svensk studie

Sedan drygt ett år tillbaka är 16 svenska forskare med olika kompetenser och perspektiv i full färd med att undersöka vilka strategier som krävs om man ska uppnå hållbar utveckling i Sverige i en ekonomisk struktur som inte bygger på ständig tillväxt. Hur samhället ska vara strukturerat och hur välfärden ska finansieras är två av frågeställningarna.

–Vi kommer att beskriva hur det skulle kunna se ut, både på nationell nivå och på regional och lokal nivå via fallstudier, berättar Åsa Svenfelt forskare inom miljöstrategisk analys och projektledare tillsammans med Göran Finnveden.

Genom att göra de här scenarierna vill forskargruppen förbereda samhället på de utmaningar som kan tänkas komma ifall tillväxten avstannar eller minskar. De kommer under de fyra år som är kvar av studien att visa på möjliga alternativ och strategier för att hantera minskad tillväxt.

– Det här blir ett sätt att se möjligheterna och vad det finns för alternativ för att skapa ett ökat handlingsutrymme, säger Åsa Svenfelt.

Jobbar du i ett företag som vill vara med i studien? Kontakta Åsa här.

Här kan du läsa mer om projektet

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4