Lista: 7 AI-baserade hållbarhetslösningar från Google

Artificiell intelligens En rad spännande hållbarhetslösningar presenterades på konferensen Sustainable with Google i veckan. Här är några av godbitarna.

Lista: 7 AI-baserade hållbarhetslösningar från Google
Google Flood varnar för översvämningar. Illustration: Google

Google har nyligen genomfört sitt stora hållbarhetsevent, Sustainable with Google, där man presenterade en rad spännande nyheter och uppdateringar inom hållbarhetsområdet. Techjättens budskap under konferensen var att teknik och artificiell intelligens, AI, är avgörande för att adressera världens miljöutmaningar och för att främja hållbar utveckling.

Här är en lista med några intressanta hållbarhetslösningar som Google har presenterat den senaste tiden och som lyftes på konferensen.

 • Minskad klimatpåverkan från flyget
  Google har i ett samarbete med American Airlines använt AI för att minska klimatpåverkan genom att optimera hanteringen av kondensstrimmor. På veckans konferens meddelades att partnerskapet expanderas genom ett samarbete med Eurocontrol. Något man hoppas ska bidra till ytterligare utsläppsminskningar.
 • Optimering av trafikflöden
  I projektet Project Green Light används AI för att optimera trafikflödet och undvika onödiga avgasutsläpp från ”stop-and-go-trafik”. Detta projekt sprids nu till fler städer över hela världen. Enligt Google finns en potentialen att minska utsläppen från miljontals bilresor varje månad.
 • Optimering av solcellsplanering
  Google Earth har fått en ny funktion som gör det möjligt för människor att enkelt planera designen för solceller på både nya och befintliga byggnader. Detta kan enligt Google bidra till att främja användningen av solenergi och minska beroendet av fossila bränslen.
 • Kalkylator för drivmedelskostnad
  En kalkylator för drivmedelskostnad, utvecklad i samarbete med internationella energirådet EIA, har utvidgats till Sverige. Den ska hjälpa svenska bilägare att förstå kostnaden för att ladda sina elbilar jämfört med att tanka på en bensinstation, vilket kan uppmuntra övergången till elektriska fordon.
 • Förslag om tågalternativ
  När svenskar söker efter flyg via Google Search kommer de nu också att få information om tåg som ett alternativt transportsätt. Google säger att man hoppas att detta ska främja medvetenheten om miljövänligare sätt att resa än flyg.
 • Bränslesnåla rutter i Google Maps
  Funktionen ”bränslesnåla rutter” i Google Maps, som använder AI för att föreslå de mest bränslesnåla rutterna, har expanderats till fler länder runt om i världen. Tjänsten finns i Sverige sedan förra hösten och Google hävdar att tjänsten hittills minskat utsläppen från motsvarande cirka 500 000 bränslebaserade bilar på vägen under ett år.
 • AI-drivet varningssystem för översvämningar
  Googles Flood Hub, ett AI-drivet varningssystem för översvämningar, expanderas nu till USA och Kanada. Tidigare i år lanserades verktyget i Sverige och det gör det möjligt att förutspå översvämningsnivåer för olika platser, till exempel Mälaren, Gävleån och Bottenviken.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.