Vindkraften skapar jobb i Sverige

ABB och SKF är inte ensamma i Sverige om att tälja guld av vindkraftsboomen. Flera större och mindre företag levererar komponenter till turbintillverkarna.

En bransch som har fått ett uppsving i Sverige tack vare vindkraften är gjuterierna. Flera gjuterier tillverkar gjutna komponenter till vindkraftverk. Ett exempel är Guldsmedshytte Bruk och Lidköpings Gjuteri som båda köptes upp av norska Windcast Group, som kort därefter köptes upp av Vestas-koncernen och numera heter Vestas Castings.

Ett annat exempel, utanför gjuteribranschen, på en fristående underleverantör som köpts upp av en av de stora turbintillverkarna är torntillverkningen i Malmö. Den startades av Kockums i slutet av 1990-talet, men köptes upp av den stora tyska turbintillverkaren Enercon bara några år senare och är nu dotterbolaget EWP, Enercon Windtower Production.

Dessa uppköp är exempel på en trend inom den globala vindkraftsindustrin som kallas vertikal integration. Eftersom suget efter vindkraftverk är så stort på marknaden så vill turbintillverkarna säkra tillgången på komponenter från underleverantörer i alla led. Därför föredrar de att ha tillverkningen in-house, enklaste sättet är då att köpa befintliga underleverantörer.

Flera aktörer

Marknadstrycket är just nu så stort att det ändå finns utrymme för fristående komponentleverantörer. Vissa företag låter sig heller inte köpas upp på grund av sin storlek. Några svenska jättar, utöver ABB och SKF, som levererar till vindkraften är SSAB som tillverkar bland annat konstruktionsplåt till torntillverkning och verkstadskoncernen Trelleborg som är marknadsledande på specialtätningar till cylindrar för bladvinkelinställning på vindturbiner.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste