Växtskyddsmedel stoppas med omedelbar verkan – misstänks vara cancerframkallande

Kemikalier Kemikalieinspektionen stoppar ogräsmedel på grund av risk för cancerframkallande ämnen i grundvattnet. Förbudet sker med omedelbar verkan – det vill säga i dag.

Växtskyddsmedel stoppas med omedelbar verkan – misstänks vara cancerframkallande
Foto: Adobe Stock

Användningen av växtskyddsmedlet Kerb Flo 400 har stoppats av Kemikalieinspektionen på grund av misstänkt allvarliga hälsoriskerna för människor och miljö. Produkten, som används för att bekämpa ogräs i frilandsodlingar och skogsplanteringar, innehåller misstänkt cancerframkallande ämnen som riskerar att hamna i grundvattnet.

Eftersom användningen av produkten enligt myndigheten innebär en oacceptabel risk, har ett försäljningsförbud trätt i kraft med omedelbar verkan, redan i dag den 31 mars 2023. Användare uppmanas att lämna tillbaka den Kerb Flo 400 de har hemma eller på lager till godkänd avfallshanterare inom tre månader.

– Ansökan har inte godkänts eftersom det finns risk för att användning av produkten leder till att metaboliter, som misstänks vara cancerframkallande, hamnar i grundvattnet, säger Sara Furuhagen, ekotoxikolog på Kemikalieinspektionen, i en kommentar om företaget som säljer produkten i Sverige.

Varit godkänt för ett flertal grödor

Kerb Flo 400 har tidigare varit godkänd att användas mot ett flertal grödor i Sverige, inklusive höstraps, höstrybs, äpple, päron, plommon, körsbär, energiskog, skogsplanteringar, sallat, prydnadsväxter, läplanteringar och plantskolor. Men en ny utvärdering på EU-nivå har visat att produkten innehåller misstänkt cancerframkallande ämnen, vilket ledde till Kemikalieinspektionens beslut att stoppa dess användning.

Kemikalieinspektionen skriver att det är viktigt att notera att det är företagets ansvar att visa att deras produkter inte medför oacceptabla risker för människor och miljö. Kemikalieinspektionen har vidare bedömt att företaget bakom Kerb Flo 400 inte har uppfyllt denna skyldighet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.