Konsumentkrav största drivkraften bakom biobaserade produkter

Kemikalier En ny analys av kemiindustrins omställning till biobaserade produkter har undersökt drivkrafter och utmaningar.

Konsumentkrav största drivkraften bakom biobaserade produkter
Foto: Adobe Stock

Enligt en ny områdesanalys utförd av Nina Innovation på uppdrag av BioInnovation behöver utvecklingen av den biobaserade kemiindustrin gå hand i hand med andra åtgärder för att minska biobaserade produkters klimatpåverkan, till exempel andra teknologier som elektrifiering, koldioxidinfångning, användning av förnybar vätgas och ökad kemisk återvinning av produkterna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

En annan slutsats i analysen är att konsumentdriven efterfrågan är en av de starkaste drivkrafterna för omställning en från fossil kemiindustri till biobaserad. Betalningsviljan för biobaserade produkter växer stadigt, vilket underlättar satsningar på utveckling av nya processer och produkter, och ökar viljan att göra faktiska investeringar.

– Vi blev positivt överraskade av att många aktörer nämnde konsumentdriven efterfrågan på hållbart producerade kemikalier som den kanske starkaste drivkraften för omställning. Det var en vanlig uppfattning att betalningsviljan nu är större för sådana produkter, vilket underlättar satsningar på utveckling av nya processer och produkter, och inte minst viljan att göra de faktiska investeringarna, säger Anna von Schenck på Nina Innovation som tillsammans med Niklas Berglin lett arbetet, i en kommentar.

Slutsatserna i analysen leder nu till att Bioinnovation skapar en utlysning på området.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.