Vanlig kemikalie blir miljögift i kroppen

Ett kemiskt ämne som ofta används i impregneringsmedel omvandlas till miljögift i människokroppen. Det visar en ny studie.

FTOH är en kemisk förening som innehåller grundämnet fluor och som människan utsätts för dagligen. Miljökemisten Helena Nilsson vid Örebro universitet, har i sina studier sett att ämnet omvandlas till PFOA i människokroppen. PFOA är ett miljögift som kan komma att fasas ut.

Resultatet kom Helena Nilsson fram till efter att under fem år följt professionella skidvallare, som utsätts för olika fluorämnen från skidvallor, för att se hur kemikalierna tas upp i deras kroppar. Hon har dels analyserat luft- och dammprover från skidvallarnas arbetsplats, dels blodprover som har tagits varje månad under tävlingssäsongen.

Fuorämnet FTOH hamnade snabbt i fokus. På grund av sina vatten-, smuts-, och fettavstötande egenskaper används den ofta i till exempel impregneringsmedel och i skidvalla. Att resultatet blev känt först med denna studie beror på att vi i vanliga fall exponeras för låga halter FTOH vilket gör det svårt att visa omvandlingen till PFOA. Vallarna utsattes dock för väldigt höga halter av ämnet.

– En nära besläktad kemikalie till PFOA, nämligen PFOS, är redan förbjuden och nu är PFOA sannolikt på väg att också fasas ut. Men då är det viktigt att känna till att det finns andra ämnen i vår vardagsmiljö som kan omvandlas till dessa kemikalier när de kommer in i kroppen, säger Helena Nilsson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.