nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Svensk Glasåtervinning kopplar upp 6000 containrar för att effektivisera transporterna.
Svensk Glasåtervinning kopplar upp 6000 containrar för att effektivisera transporterna. FOTO: FTI

Uppkopplad återvinning ger klimatsmarta transporter

Svensk Glasåtervinning vässar sitt klimatarbete genom att koppla upp 6000 glascontainrar. Det är ett av Sveriges största Internet of Things-projekt och ger både smartare transporter och mindre utsläpp av koldioxid.

  • Annons 1

De glasåtervinningscontainrar, som finns i hela landet, töms både för ofta och för sällan. Det leder till negativa konsekvenser för miljö och ekonomi, eller till nedskräpning och klagomål från allmänheten.

Den nya lösningen är ett molnbaserat system för att mäta fyllnadsgraden i containrarna. Det gör det möjligt för entreprenörerna att överge gamla tömningsscheman och istället tömma vid rätt tillfälle. Förutom stora ekonomiska besparingar bidrar lösningen också till miljöbesparingar i form av minskade koldioxidutsläpp.

Totalt kommer mer än 6000 containrar att kopplas upp. Leveranser påbörjades i juni i år och cirka 1200 containrar kommer vara uppkopplade innan årets slut. Det innebär att detta är ett av Sveriges största Internet of Things-projekt i dagsläget.

Mätning med ultraljud

Med hjälp av en transponder och en ultraljudsmätare som fästs i taket på återvinningscontainrarna kontrolleras nivån i behållaren två gånger per dygn. Informationen skickas sedan via mobilnätet till servrar i molnet. Där finns den tillgänglig för entreprenörerna som sköter tömningen.

– Den här smarta återvinningslösningen passar perfekt in i Svensk Glasåtervinnings synsätt. Den kommer att vara till stor hjälp för våra entreprenörer som kommer att kunna optimera sina tömningar av containrar, bli mer kostnadseffektiva och samtidigt bidra till ett klimatsmart samhälle, säger Peter Trimmel, Inköp och Marknadschef på Svensk Glasåtervinning.

Den uppkopplade lösningen är framtagen av Adage, en leverantör av RFID-lösningar, Radio Frequency Identification, en teknik som utnyttjar radiovågor för att överföra information, i samarbete med Telenor Connexion, en global leverantör av Internet of Things-lösningar.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.