nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Svensk Glasåtervinning kopplar upp 6000 containrar för att effektivisera transporterna. FOTO: FTI

Uppkopplad återvinning ger klimatsmarta transporter

Svensk Glasåtervinning vässar sitt klimatarbete genom att koppla upp 6000 glascontainrar. Det är ett av Sveriges största Internet of Things-projekt och ger både smartare transporter och mindre utsläpp av koldioxid.

  • Annons 1

De glasåtervinningscontainrar, som finns i hela landet, töms både för ofta och för sällan. Det leder till negativa konsekvenser för miljö och ekonomi, eller till nedskräpning och klagomål från allmänheten.

Den nya lösningen är ett molnbaserat system för att mäta fyllnadsgraden i containrarna. Det gör det möjligt för entreprenörerna att överge gamla tömningsscheman och istället tömma vid rätt tillfälle. Förutom stora ekonomiska besparingar bidrar lösningen också till miljöbesparingar i form av minskade koldioxidutsläpp.

Totalt kommer mer än 6000 containrar att kopplas upp. Leveranser påbörjades i juni i år och cirka 1200 containrar kommer vara uppkopplade innan årets slut. Det innebär att detta är ett av Sveriges största Internet of Things-projekt i dagsläget.

Mätning med ultraljud

Med hjälp av en transponder och en ultraljudsmätare som fästs i taket på återvinningscontainrarna kontrolleras nivån i behållaren två gånger per dygn. Informationen skickas sedan via mobilnätet till servrar i molnet. Där finns den tillgänglig för entreprenörerna som sköter tömningen.

– Den här smarta återvinningslösningen passar perfekt in i Svensk Glasåtervinnings synsätt. Den kommer att vara till stor hjälp för våra entreprenörer som kommer att kunna optimera sina tömningar av containrar, bli mer kostnadseffektiva och samtidigt bidra till ett klimatsmart samhälle, säger Peter Trimmel, Inköp och Marknadschef på Svensk Glasåtervinning.

Den uppkopplade lösningen är framtagen av Adage, en leverantör av RFID-lösningar, Radio Frequency Identification, en teknik som utnyttjar radiovågor för att överföra information, i samarbete med Telenor Connexion, en global leverantör av Internet of Things-lösningar.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.