nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Alger kan bli en stor industri på västkusten i Sverige, enligt Fredrik Gröndahl, forskare i industriell ekologi. FOTO: Shutterstock

”Alger kan bli en stor industri i Sverige”

VIDEO
Alger kan både användas som biobränsle och i nya material, men deras största potential är som klimatsmart livsmedel.
– Odlingarna kräver inte vatten och tar inte upp land, säger Fredrik Gröndahl, forskare på Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm.

  • Annons 1

I Asien har alger använts i matlagningen i flera tusen år. I västvärlden har alger mest fungerat som konsistensgivare och färgämnen i mat.

Fredrik Gröndahl, lektor i Industriell ekologi, driver ett forskningsprojekt med målet att utveckla storskaliga algodlingar i Sverige.

– Sverige har goda förutsättningar för att odla alger med bland annat rent och näringsrikt vatten på västkusten, säger han. Forskningen har redan väckt stort intresse inom näringslivet, inte minst från matindustrin och från restauranger.

Förutom att alger är nyttigt så är de också bra för miljön, eftersom de inte upptar någon åkermark och inte behöver tillföras någon näring. I Danmark tillverkas redan pesto, kaviar och akvavit av tång.

Se Fredrik Gröndahl, lektor i Industriell ekologi vid Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm berätta mera om varför alger är miljövänliga och hur de kan användas.

Intervjuare är Pontus Herin.

Kommentarer

1 reaktion till “”Alger kan bli en stor industri i Sverige””

  1. Jonas Ericson skriver:

    Fast åkermark har vi ju väldigt gott om. Överflödet är så stort att vi har lagt ned över 30 miljoner ha (15 %) åker i EU de senaste åren (Eurostat)och fortsätter att lägga ned en halv miljon ha om året.

    Eftersom 50 % av våra rödlistade arter är beroende/gynnas av jordbruk, och det är just de jordbruk med högst biodiversitet som läggs ned först, så verkar det ju osedvanligt korkat att ytterligare pressa deras situation. Också globalt sker en nettonedläggning av drygt 5 miljoner hektar per år (IPCC).

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

It-bolaget ger de anställda gratis resande hela semestern

It-bolaget Softhouse Öresund skippar att ge en pryl till sina 80 anställda i sommarpresent. Istället får alla en varsin sommarbiljett hos Skånetrafiken – med obegränsat resande hela sommaren.