”Alger kan bli en stor industri i Sverige”

Affärsutveckling VIDEO
Alger kan både användas som biobränsle och i nya material, men deras största potential är som klimatsmart livsmedel.
– Odlingarna kräver inte vatten och tar inte upp land, säger Fredrik Gröndahl, forskare på Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm.

”Alger kan bli en stor industri i Sverige”
Shutterstock

I Asien har alger använts i matlagningen i flera tusen år. I västvärlden har alger mest fungerat som konsistensgivare och färgämnen i mat.

Fredrik Gröndahl, lektor i Industriell ekologi, driver ett forskningsprojekt med målet att utveckla storskaliga algodlingar i Sverige.

– Sverige har goda förutsättningar för att odla alger med bland annat rent och näringsrikt vatten på västkusten, säger han. Forskningen har redan väckt stort intresse inom näringslivet, inte minst från matindustrin och från restauranger.

Förutom att alger är nyttigt så är de också bra för miljön, eftersom de inte upptar någon åkermark och inte behöver tillföras någon näring. I Danmark tillverkas redan pesto, kaviar och akvavit av tång.

Se Fredrik Gröndahl, lektor i Industriell ekologi vid Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm berätta mera om varför alger är miljövänliga och hur de kan användas.

Intervjuare är Pontus Herin.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste